Autentizace masa pomocí analýzy DNA
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902684" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902684 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Autentizace masa pomocí analýzy DNA
Popis výsledku v původním jazyce
Molekulárně-biologické metody založené na detekci deoxyribonukleové kyseliny (DNA) či ribonukleové kyseliny (RNA) patří vzhledem ke své vysoké citlivosti a specifitě mezi techniky používané při analýze složek potravin. Mezi nejužívanější patří polymerázová řetězová reakce (angl. Polymerase chain reactin, PCR) a její variace. Pro kvantifikaci nukleových kyselin bývají používány techniky kvantitativní PCR s fluorescenční detekcí v reálném čase (qPCR) či digitální PCR (dPCR). DNA je univerzální molekula přítomná ve většině buněk živočišného organismu, analýzy vzorků různých živočišných druhů i tkání lze tedy provádět za stejných podmínek. DNA je termostabilnější než proteiny, analýzy nukleových kyselin mohou být tudíž použity i pro rozbory vysoce tepelně opracovaných masných výrobků. Metody založené na amplifikaci vybraného úseku DNA využívají mitochondriální nebo jadernou DNA a bývají mimo jiné používány k autentizaci masa hovězího, vepřového, koňského, jehněčího, kuřecího, krůtího, kachního, ovčího, kozího, rybího, jeleního atd. V současné době je PCR prověřená, rychlá a relativně levná metoda umožňující sériové analýzy vzorků nukleových kyselin.
Název v anglickém jazyce
Authentication of the meat using DNA analysis
Popis výsledku anglicky
Molecular-biological methods based on the detection of deoxyribonucleic acid (DNA) and ribonucleic acid (RNA) are the techniques applied in the analysis of food ingredients due to their high sensitivity and specificity. Among the most widely used include polymerase chain reaction (PCR) and its variations. For the quantification of nucleic acids are used techniques as quantitative PCR with fluorescence detection in real time (qPCR) and digital PCR (dPCR). DNA is a universal molecule present in most cells of the animal organism, analysis of samples of various animal species and tissues can be therefore carried out under the same conditions. DNA is more thermo stable than proteins; investigation of nucleic acids can therefore be used for the analyses of highly heat-treated meat products. Methods based on the amplification of DNA using the selected segment of the mitochondrial or nuclear DNA, are used, inter alia, for authentication of different types of meat such as beef, pork, horse, lamb, chicken, turkey, duck, sheep, goat, fish, deer, etc. Currently, PCR is proven, fast and relatively inexpensive method that enables serial analysis of samples of nucleic acids.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1530272" target="_blank" >QJ1530272: Komplexní strategie pro efektivní odhalování falšování potravin v řetězci (prvo)výroba - spotřebitel</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
6
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
37-40
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—