Aromatické látky čerstvých hub
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902817" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902817 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Aromatické látky čerstvých hub
Popis výsledku v původním jazyce
Typickým nositelem houbového aroma je známý "houbový alkohol" 1-okten-3-ol. Složení těkavých látek v čerstvých plodnicích se rychle mění při jejich zpracování. K látkám, které přispívají k houbovému charakteru pachu jsou i další osmiuhlíkaté látky jako např. 3-oktanon, 3-oktanol, 1-okten-3-on. Plodnice některých hub obsahují i jiné složky s typickým pachem a často se tato vlastnost objevuje i v názvu houby. U vybraných hub jsou uvedeny nalezené méně běžné těkavé látky, detegované metodou GC-MS se SPME izolací a je diskutován vliv na aroma hub.
Název v anglickém jazyce
The aromatic substances of fresh mushrooms
Popis výsledku anglicky
A typical holder of the mushroom aroma is the famous "mushroom alcohol" 1-octene-3-ol. Composition of volatile compounds in fresh fruit bodies are changing rapidly during their processing. Other substances which contribute to the odor character of the fungus are e.g. 3-octanone, 3-octanol, 1-octen-3-one. Fruiting bodies of some fungi contain other ingredients with typical odor and often this property appears also in the name of the fungus. By selected fungi are listed found less common volatile substance detected by GC-MS with SPME insulation and is discussed effect on the aroma of mushrooms.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků - XLVI. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-7080-968-6
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
168-170
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
23. 5. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—