Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Aromatické látky čerstvých hub

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902817" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902817 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Aromatické látky čerstvých hub

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Typickým nositelem houbového aroma je známý "houbový alkohol" 1-okten-3-ol. Složení těkavých látek v čerstvých plodnicích se rychle mění při jejich zpracování. K látkám, které přispívají k houbovému charakteru pachu jsou i další osmiuhlíkaté látky jako např. 3-oktanon, 3-oktanol, 1-okten-3-on. Plodnice některých hub obsahují i jiné složky s typickým pachem a často se tato vlastnost objevuje i v názvu houby. U vybraných hub jsou uvedeny nalezené méně běžné těkavé látky, detegované metodou GC-MS se SPME izolací a je diskutován vliv na aroma hub.

  • Název v anglickém jazyce

    The aromatic substances of fresh mushrooms

  • Popis výsledku anglicky

    A typical holder of the mushroom aroma is the famous "mushroom alcohol" 1-octene-3-ol. Composition of volatile compounds in fresh fruit bodies are changing rapidly during their processing. Other substances which contribute to the odor character of the fungus are e.g. 3-octanone, 3-octanol, 1-octen-3-one. Fruiting bodies of some fungi contain other ingredients with typical odor and often this property appears also in the name of the fungus. By selected fungi are listed found less common volatile substance detected by GC-MS with SPME insulation and is discussed effect on the aroma of mushrooms.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků - XLVI. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-7080-968-6

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    168-170

  • Název nakladatele

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    23. 5. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku