Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Comparison of Chemical Composition in Tuber aestivum VITTAD. of Different Geographical Origin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41320%2F16%3A72779" target="_blank" >RIV/60460709:41320/16:72779 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1002/cbdv.201600041" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1002/cbdv.201600041</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1002/cbdv.201600041" target="_blank" >10.1002/cbdv.201600041</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Comparison of Chemical Composition in Tuber aestivum VITTAD. of Different Geographical Origin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Truffles are prized and nutrition-rich edible hypogeous fungi. The aim of this study was a comprehensive investigation of chemical composition of Burgundy truffle (Tuber aestivum VITTAD.). We tried to answer the question: what is the impact of the environment on the truffle quality. To know the nutritional value of Burgundy truffle we compared lipids, proteins, saccharides, polyphenolics, flavonoids, total sterols, ergosterol, volatile flavour and aroma compounds content in fruit bodies of the fungus collected in three different geographical regions, i.e., Poland, Slovakia, and Italy. A comparison of the above mentioned compounds is especially interesting due to environmental and climatic differences among the studied geographical regions. Results revealed that fruit bodies of T. aestivum from Poland and Slovakia possessed nearly similar content of proteins, total sterols, and saccharides. The fruiting bodies from Italy contained significantly larger amounts of most of the investigated compou

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of Chemical Composition in Tuber aestivum VITTAD. of Different Geographical Origin

  • Popis výsledku anglicky

    Truffles are prized and nutrition-rich edible hypogeous fungi. The aim of this study was a comprehensive investigation of chemical composition of Burgundy truffle (Tuber aestivum VITTAD.). We tried to answer the question: what is the impact of the environment on the truffle quality. To know the nutritional value of Burgundy truffle we compared lipids, proteins, saccharides, polyphenolics, flavonoids, total sterols, ergosterol, volatile flavour and aroma compounds content in fruit bodies of the fungus collected in three different geographical regions, i.e., Poland, Slovakia, and Italy. A comparison of the above mentioned compounds is especially interesting due to environmental and climatic differences among the studied geographical regions. Results revealed that fruit bodies of T. aestivum from Poland and Slovakia possessed nearly similar content of proteins, total sterols, and saccharides. The fruiting bodies from Italy contained significantly larger amounts of most of the investigated compou

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EG - Zoologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    CHEMISTRY & BIODIVERSITY

  • ISSN

    1612-1872

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    13

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    13

  • Strana od-do

    1617-1629

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus