All-clear for gourmets: truffles not radioactive
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F86652079%3A_____%2F16%3A00473388" target="_blank" >RIV/86652079:_____/16:00473388 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.5194/bg-13-1145-2016" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.5194/bg-13-1145-2016</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.5194/bg-13-1145-2016" target="_blank" >10.5194/bg-13-1145-2016</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
All-clear for gourmets: truffles not radioactive
Popis výsledku v původním jazyce
Although ranging among the most expensive gourmet foods, it remains unclear whether Burgundy truffles (Tuber aestivum) accumulate radioactivity at a harmful level comparable to other fungal species. Here, we measure the 137Cs in 82 T. aestivum fruit bodies from Switzerland, Germany, France, Italy, and Hungary. All tested specimens reveal insignificant radiocaesium concentrations, thus providing an all-clear for many truffle hunters and cultivators in large parts of Europe as well as the subsequent chain of dealers and customers from around the world. Our results are particularly relevant in the light of ongoing efforts to cultivate Burgundy truffles, as well as the fact that several forest ecosystems are still highly contaminated with 137Cs, for which mushrooms are one of the main pathways to human diets.
Název v anglickém jazyce
All-clear for gourmets: truffles not radioactive
Popis výsledku anglicky
Although ranging among the most expensive gourmet foods, it remains unclear whether Burgundy truffles (Tuber aestivum) accumulate radioactivity at a harmful level comparable to other fungal species. Here, we measure the 137Cs in 82 T. aestivum fruit bodies from Switzerland, Germany, France, Italy, and Hungary. All tested specimens reveal insignificant radiocaesium concentrations, thus providing an all-clear for many truffle hunters and cultivators in large parts of Europe as well as the subsequent chain of dealers and customers from around the world. Our results are particularly relevant in the light of ongoing efforts to cultivate Burgundy truffles, as well as the fact that several forest ecosystems are still highly contaminated with 137Cs, for which mushrooms are one of the main pathways to human diets.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EH - Ekologie – společenstva
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Biogeosciences
ISSN
1726-4170
e-ISSN
—
Svazek periodika
13
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
DE - Spolková republika Německo
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
1145-1147
Kód UT WoS článku
000372082200017
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-84959422702