OBILOVINY A LUŠTĚNINY. Jak poznáme kvalitu?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43903000" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43903000 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
OBILOVINY A LUŠTĚNINY. Jak poznáme kvalitu?
Popis výsledku v původním jazyce
Potravinová legislativa se primárně a logicky soustřeďuje především na bezpečnost (zdravotní nezávadnost) produktu. Závazné požadavky na jakost jsou spíše výjimečné. Závazné kvalitativní ukazatele se týkají např. definování určitých skupin potravin se zaměřením k zamezení falšování - např. kakao, čokoláda, máslo, med, víno aj. Opakovaně zdůrazňujeme, že kvalita je pojem velmi relativní, neboť každý jedinec ji vnímá odlišně a subjektivně. Spotřebitel ale z dostupných informací ne vždy dokáže kvalitu posoudit, výrobky porovnat a vybrat si podle jemu vyhovujícímu stupně kvali- ty a samozřejmě podle relevantní ceny - a v tom spatřujeme hlavní problém. Považujeme proto za nutné zaměřovat se na vnímání kvality spotřebitelem, včetně identifikace určujících činitelů pro výběr potravin. Každý by se měl umět rozhodnout na základě kvalitativních (zejména) ukazatelů a nenechat se ovlivňovat pouze jedním ukazatelem - cenou.
Název v anglickém jazyce
Cereals and legumes. How to recognize quality?
Popis výsledku anglicky
Food legislation is primarily a logically focuses on security (Wholesomeness) product. Mandatory requirements for quality are exceptional. Binding qualitative indicators on eg. Define certain categories of foods focus to prevent adulteration - e.g. cocoa, chocolate, butter, honey, wine, etc. Reiterates that the quality is very relative term, since every individual it and subjectively perceived differently. The consumer but the available information does not always quality evaluate products to compare and choose according to him compliant grades quali- and those, of course, by the relevant price - and sees this as a major problem. We therefore consider it necessary to focus on quality perception by the consumer, including identifying determinants of food choice. Everyone should be able to decide based on qualitative (especially) indicators and not to affect only one indicator - the price.
Klasifikace
Druh
B - Odborná kniha
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
ISBN
978-80-88019-09-1
Počet stran knihy
19
Název nakladatele
Potravinářská komora ČR
Místo vydání
Praha
Kód UT WoS knihy
—