Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

OBILOVINY A LUŠTĚNINY. Jak poznáme kvalitu?

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43903000" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43903000 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    OBILOVINY A LUŠTĚNINY. Jak poznáme kvalitu?

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Potravinová legislativa se primárně a logicky soustřeďuje především na bezpečnost (zdravotní nezávadnost) produktu. Závazné požadavky na jakost jsou spíše výjimečné. Závazné kvalitativní ukazatele se týkají např. definování určitých skupin potravin se zaměřením k zamezení falšování - např. kakao, čokoláda, máslo, med, víno aj. Opakovaně zdůrazňujeme, že kvalita je pojem velmi relativní, neboť každý jedinec ji vnímá odlišně a subjektivně. Spotřebitel ale z dostupných informací ne vždy dokáže kvalitu posoudit, výrobky porovnat a vybrat si podle jemu vyhovujícímu stupně kvali- ty a samozřejmě podle relevantní ceny - a v tom spatřujeme hlavní problém. Považujeme proto za nutné zaměřovat se na vnímání kvality spotřebitelem, včetně identifikace určujících činitelů pro výběr potravin. Každý by se měl umět rozhodnout na základě kvalitativních (zejména) ukazatelů a nenechat se ovlivňovat pouze jedním ukazatelem - cenou.

  • Název v anglickém jazyce

    Cereals and legumes. How to recognize quality?

  • Popis výsledku anglicky

    Food legislation is primarily a logically focuses on security (Wholesomeness) product. Mandatory requirements for quality are exceptional. Binding qualitative indicators on eg. Define certain categories of foods focus to prevent adulteration - e.g. cocoa, chocolate, butter, honey, wine, etc. Reiterates that the quality is very relative term, since every individual it and subjectively perceived differently. The consumer but the available information does not always quality evaluate products to compare and choose according to him compliant grades quali- and those, of course, by the relevant price - and sees this as a major problem. We therefore consider it necessary to focus on quality perception by the consumer, including identifying determinants of food choice. Everyone should be able to decide based on qualitative (especially) indicators and not to affect only one indicator - the price.

Klasifikace

  • Druh

    B - Odborná kniha

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • ISBN

    978-80-88019-09-1

  • Počet stran knihy

    19

  • Název nakladatele

    Potravinářská komora ČR

  • Místo vydání

    Praha

  • Kód UT WoS knihy