Lisovaný lněný olej a produkty lisování semene lnu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43903131" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43903131 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Lisovaný lněný olej a produkty lisování semene lnu
Popis výsledku v původním jazyce
Semena lnu setého (Linum usitatissimum L.) jsou zdrojem významných živin, především kyseliny linolenové, vlákniny, lignanů a dalších látek. Základním předpokladem jejich využití je šetrná separace větší části oleje ze semen a získání vlákniny. Jako základní operace bylo zvoleno lisování za studena na šnekovém lisu. Základní charakteristika lisování na laboratorním lisu byla provedena se semeny odrůdy Recital (obsah kys. linolenové 54 % a obsah vody 6 %). Optimální hodnoty vlhkosti jsou 7 - max. 8 % hm. z hlediska toku oleje, olejnatosti výlisků a obsahu prolisů v oleji. Bylo proto nutné vyvinout metodu na zvýšení obsahu vlhkosti cestou kondenzace nízkotlaké syté páry do semen za míchání při nepřekročení teplot 45 oC. Lze dosáhnout olejnatosti výlisků < 15 %. To jsou hodnoty plně srovnatelné s hodnotami dovážených produktů. V další etapě bude řešeno mletí a frakcionování výlisků.
Název v anglickém jazyce
Pressed Linseed oil and products after pressing of flax seed
Popis výsledku anglicky
Seeds of flax (Linum usitatissimum L.) are a source of important nutrients, especially linoleic acid, fiber, lignans and other substances. The basic prerequisite for their use is gentle separation mostly seed oils and obtaining fiber. Cold pressing on a screw press as a basic operation. Basic characteristics of pressing on laboratory press were performed with seed varieties Recital (acid content. 54% of linolenic and a water content of 6%). Optimal humidity values are 7 - max. 8 wt%. in terms of the flow of oil, oil content moldings and propeins content in the oil. It was therefore necessary to develop a method to increase the moisture content in the seeds through the low pressure saturated steam into seeds with stirring and not exceeding the temperature of 45 o C. Oil content of the moldings can be achieved <15%. These are values fully comparable with those of imported products. The next stage will be solved and milling fractionation compacts.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510274" target="_blank" >QJ1510274: Produkce a komplexní šetrné zpracování lněného semene a jeho aplikace do nových funkčních potravin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.