Aplikace řídicích systémů při fermentační výrobě ethanolu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F17%3A43903766" target="_blank" >RIV/60461373:22330/17:43903766 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22340/17:43903766
Výsledek na webu
<a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2017/PDF/112-115.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2017/PDF/112-115.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Aplikace řídicích systémů při fermentační výrobě ethanolu
Popis výsledku v původním jazyce
Článek velmi stručně uvádí příklad aplikace měření a regulace ethanolové fermentace instalované v lihovaru Tereos TTD, a. s., v Dobrovici. Systém z větší části vyvinutý firmou ProjectSoft HK, a.s., byl realizován pro fermentaci jak surové (difúzní) šťávy, tak i pro různé druhy zahuštěných cukerných šťáv (např. černých sirobů). Ve dvou schématech je stručně a názorně ukázán a v textu pak diskutován systém měření a řízení fermentačního procesu. Při tak velkém objemu zpracované suroviny by nebylo možné bez optimálního řízení dosáhnout požadovaných výrobních parametrů
Název v anglickém jazyce
Application of control systems in fermentative production of ethanol
Popis výsledku anglicky
This article briefly describes a case of application of monitoring and control of ethanol fermentation installed in the distillery plant of Tereos TTD, a. s., in Dobrovice, Czech Republic. The system developed to a large extent by the company ProjectSoft HK, a.s., was realized for fermentation processes both for raw juice and for various thick sugar juices (e.g. black syrup). Two flow charts briefly illustrate and the text describes the principle of ethanol production and the system of monitoring and control of the fermentation process. For such a big volume of treated raw material there would be no chance to reach the required production parameters without an optimal process control.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
20902 - Bioprocessing technologies (industrial processes relying on biological agents to drive the process) biocatalysis, fermentation
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
—
Svazek periodika
133
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
112-115
Kód UT WoS článku
000398532300009
EID výsledku v databázi Scopus
—