Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Rapid approach for the determination of alcoholic strength and overall quality check of various spirit drinks and wines using GC-MS

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F17%3A43913267" target="_blank" >RIV/60461373:22330/17:43913267 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0956713517302505" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0956713517302505</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodcont.2017.05.008" target="_blank" >10.1016/j.foodcont.2017.05.008</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Rapid approach for the determination of alcoholic strength and overall quality check of various spirit drinks and wines using GC-MS

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In this study, we have developed a simple, high throughput method applicable for determination of alcoholic strength by volume in spirit drinks and wines, only small sample volume (50 mu I) is required for the analysis. Gas chromatography (GC) coupled to mass spectrometry (MS) is employed for this purpose. While split sample injection is used in analysis of most spirits, headspace solid phase sampling of volatiles by solid phase micro extraction (HS-SPME) has to be used for analysis of more complex samples such as egg liqueur or port wine. Quantification of ethanol is performed by isotopic dilution using 2,2,2-trideuterioethanol as an internal standard. The method validation was carried out on five various categories of distilled spirit drinks represented by vodka, whisky, pear brandy, grappa and rum (differing in a content of other commonly controlled volatiles such as acetaldehyde, methanol, ethyl acetate and fusel alcohols), three wines, port wine and egg liqueur. The repeatability of determined alcoholic strength expressed as a relative standard deviation ranged for tested samples from 0.19 to 0.98%, the trueness of results was successfully verified within the proficiency testing programme FAPAS (R) In addition, using this newly developed method, denaturants such as propan-2-ol, 2-methylpropan-2-ol and/or methanol can be screened.

  • Název v anglickém jazyce

    Rapid approach for the determination of alcoholic strength and overall quality check of various spirit drinks and wines using GC-MS

  • Popis výsledku anglicky

    In this study, we have developed a simple, high throughput method applicable for determination of alcoholic strength by volume in spirit drinks and wines, only small sample volume (50 mu I) is required for the analysis. Gas chromatography (GC) coupled to mass spectrometry (MS) is employed for this purpose. While split sample injection is used in analysis of most spirits, headspace solid phase sampling of volatiles by solid phase micro extraction (HS-SPME) has to be used for analysis of more complex samples such as egg liqueur or port wine. Quantification of ethanol is performed by isotopic dilution using 2,2,2-trideuterioethanol as an internal standard. The method validation was carried out on five various categories of distilled spirit drinks represented by vodka, whisky, pear brandy, grappa and rum (differing in a content of other commonly controlled volatiles such as acetaldehyde, methanol, ethyl acetate and fusel alcohols), three wines, port wine and egg liqueur. The repeatability of determined alcoholic strength expressed as a relative standard deviation ranged for tested samples from 0.19 to 0.98%, the trueness of results was successfully verified within the proficiency testing programme FAPAS (R) In addition, using this newly developed method, denaturants such as propan-2-ol, 2-methylpropan-2-ol and/or methanol can be screened.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40101 - Agriculture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LO1601" target="_blank" >LO1601: Pražské vysokoškolské analytické centrum II a III - NPU 2015-2020</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food control

  • ISSN

    0956-7135

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    80

  • Číslo periodika v rámci svazku

    October 2017

  • Stát vydavatele periodika

    BE - Belgické království

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    307-313

  • Kód UT WoS článku

    000404198800039

  • EID výsledku v databázi Scopus