Hodnocení cereálního pečiva s netradičními plodinami obrazovou analýzou ? vliv druhu a výše přídavku
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F17%3A43914286" target="_blank" >RIV/60461373:22330/17:43914286 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení cereálního pečiva s netradičními plodinami obrazovou analýzou ? vliv druhu a výše přídavku
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce je posouzení textury laboratorně připraveného pečiva z pšeničné mouky obohacených netradičními surovinami. Přídavky žaludové mouky (5 - 20 %) vedly k tvorbě menších bulek s hutnější porozitou střídy. Hnědá lněná vláknina způsobila zvýšení relativní pórovitosti, ale zlatá forma působila opačně. Pro výrobu vícesložkových kompozitních směsí na bázi pšeničná mouka-lněná vláknina jsou pro další využití vhodné kaštanová, resp. nopálová mouka nebo bambusová vláknina. Analýzou rozptylu byl prokázán výraznější vliv výše přídavku netradiční mouky. Zjištěné rozdíly byly potvrzeny metodou hlavních komponent.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of cereal bread with non-traditional crops by image analysis - influence of species and amount of addition
Popis výsledku anglicky
The aim of the paper is to assess the texture of laboratory baked bread made from wheat flour enriched with non-traditional raw materials. Additives of acorn flour (5 - 20%) led to the formation of smaller bread buns with denser porosity. Brown linseed fiber caused an increase in relative porosity, but the gold form acted in the opposite direction. For the production of multi-component composites based on wheat flour fiber, suitable chestnut, nopal flour or bamboo fiber are suitable. Analysis of variance showed a more significant effect of the addition of non-traditional flour. The observed differences were confirmed by the principal component method.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
10700 - Other natural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510274" target="_blank" >QJ1510274: Produkce a komplexní šetrné zpracování lněného semene a jeho aplikace do nových funkčních potravin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Úroda
ISBN
—
ISSN
0139-6013
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
161-166
Název nakladatele
Profi Press s.r.o.
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
8. 11. 2017
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—