Konopí a len - renesance užití v cereálním oboru
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900839" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900839 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Konopí a len - renesance užití v cereálním oboru
Popis výsledku v původním jazyce
Předmětem tohoto cereálního výzkumu bylo zhodnotit charakteristiky mouky, těsta, pečiva, sušenek a těstovin z kompozitních mouk obsahujících konopné a lněné produkty. Netradiční semena mohou být důležitou nutriční složkou díky vysokému obsahu bílkovina vlákniny. Zhoršení lepkové kostry těsta popsané reologickými zkouškami záviselo na typu a výši přídavku. Změny znaků cereálních výrobků odpovídaly výši fortifikace konopnou moukou a lněnou vlákninou; technologické možnosti však přídavky omezují na 5 až 10%.
Název v anglickém jazyce
Hemp and flax - renaissance of traditional plants at human aliment
Popis výsledku anglicky
Objective of our cereal research was to evaluate the characteristics of flour, dough, bread, cookies and pasta from composite mixture of wheat with hemp and flax products. Non-traditional seed can be described as the nutritional components due to highercontent of protein and fiber. Worsening of dough gluten network described by means of rheological apparatuses depends on type and level of fortification. Changes of cereal food characteristics were caused by level of hemp flour and flax fiber but the technological possibility limited their additional amount on 5-10%.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XII. Mezinárodní konference "Manažment bezpečnosti a kvality potravinárskych výrobkov"
ISBN
978-80-89385-35-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
74-80
Název nakladatele
Elsewa s.r.o.
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Štrbské Pleso
Datum konání akce
4. 11. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—