Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Evaluation of non-fermented dough from wheat/barley/hemp composites

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43914156" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43914156 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Evaluation of non-fermented dough from wheat/barley/hemp composites

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Basic wheat-barley flour premixes (70:30 and 50:50) were enhanced by 5% and 10% of dehulled and hulled seeds wholemeal or by 2 types of hemp fine flour. Barley flour (BF) decreased both protein content and quality approximately about 1.5% and 50%, respectively. In blends, hemp fine flour containing recovered protein level back. BF lowered amylases activity about 20-25% in maximum; hemp product had no significant effect. Farinograph water absorption was magnified by additions of both alternative flour. Considerable shortening of dough stability and decrease of resistance against over-mixing occurred for all flour tri-composites. Extensigraph dough elasticity increased and extensibility diminished. After dough resting taking 30 min, extensigraph energy of the control sample fell from 141 cm2 to a half as barley flour portion increased. Into cereal composites, hemp products demonstrated reversal tendencies. BF lowered water suspension viscosity, but hemp wholemeal H4 and especially fine hemp flour H7 caused a recovery of amylograph maxima to level comparable with wheat control. Correlation analysis confirmed analytical and rheological data agreement – the extensigraph elasticity or energy could be predicted according to the Zeleny value, or the amylograph maximum according to the Falling number (r = 0.79, 0.90, and 0.65, respectively; P = 99.9%).

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of non-fermented dough from wheat/barley/hemp composites

  • Popis výsledku anglicky

    Basic wheat-barley flour premixes (70:30 and 50:50) were enhanced by 5% and 10% of dehulled and hulled seeds wholemeal or by 2 types of hemp fine flour. Barley flour (BF) decreased both protein content and quality approximately about 1.5% and 50%, respectively. In blends, hemp fine flour containing recovered protein level back. BF lowered amylases activity about 20-25% in maximum; hemp product had no significant effect. Farinograph water absorption was magnified by additions of both alternative flour. Considerable shortening of dough stability and decrease of resistance against over-mixing occurred for all flour tri-composites. Extensigraph dough elasticity increased and extensibility diminished. After dough resting taking 30 min, extensigraph energy of the control sample fell from 141 cm2 to a half as barley flour portion increased. Into cereal composites, hemp products demonstrated reversal tendencies. BF lowered water suspension viscosity, but hemp wholemeal H4 and especially fine hemp flour H7 caused a recovery of amylograph maxima to level comparable with wheat control. Correlation analysis confirmed analytical and rheological data agreement – the extensigraph elasticity or energy could be predicted according to the Zeleny value, or the amylograph maximum according to the Falling number (r = 0.79, 0.90, and 0.65, respectively; P = 99.9%).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10700 - Other natural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: Nové postupy pro využití zemědělských surovin a produkci hlavních druhů potravin zvyšující jejich kvalitu, bezpečnost, konkurenceschopnost a výživový benefit spotřebiteli.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Scientia Agriculturae Bohemica

  • ISSN

    0582-2343

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    49

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    118-126

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus