Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Charakteristiky kompozitních směsí s přídavky produktů ze lnu olejného a šalvěje hispánské

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F17%3A43914232" target="_blank" >RIV/60461373:22330/17:43914232 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Charakteristiky kompozitních směsí s přídavky produktů ze lnu olejného a šalvěje hispánské

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Výsledky zkoušení kompozitních směsí obsahující 2,5 a 5 % lněné vlákniny z odrůd zlatého a hnědého lnu původem z ČR a NZ nepotvrzují průkazné změny technologické kvality proti pšeničné mouce. Přídavek chia (celá mletá semena) se projevil zředěním lepkové struktury a změnou reologického chování nefermentovaného těsta Při přípravě těsta bylo zjištěno zvýšení vaznosti pro všechny směsi s lněnou vlákninou proti pšeničné mouce. Rozdíl (bez ohledu na botanický původ vzorků) o 5 % je charakteristický pro přídavek 2,5 % a zvýšení vaznosti 10 % odpovídá dvojnásobku přidaného množství. Při pokusném pečení bylo zjištěno zvýšení měrného objemu přídavky LV - ČR a mletých chia semen o 30 % proti pšeničnému pečivu bez ohledu na výši přídavku.

  • Název v anglickém jazyce

    Characteristics of composite mixtures with additions of products from flaxseed and hispanic sage

  • Popis výsledku anglicky

    The results of the testing of composite mixtures containing 2,5 and 5% flax fiber from varieties of gold and brown flax originating in the Czech Republic and the NZ do not confirm the evidence of technological changes in wheat flour. Adding chia (whole minced seeds) was manifested by dilution of the glue structure and changing the rheological behavior of the unfermented dough. In the preparation of the dough, an increase in binding was found for all blends with flax fiber against wheat flour. The difference (regardless of the botanical origin of the samples) of 5% is characteristic of the addition of 2.5% and the 10% increase in binding is twice the amount added. During the experimental baking, an increase in the specific volume of LV - CR and minced chia seeds was recorded by 30% against wheat bread, regardless of the amount of the addition.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10700 - Other natural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510274" target="_blank" >QJ1510274: Produkce a komplexní šetrné zpracování lněného semene a jeho aplikace do nových funkčních potravin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    SBORNÍK PŘÍSPĚVKŮ; XLVII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-7080-995-2

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    48-51

  • Název nakladatele

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    22. 5. 2017

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku