Interakce žlučových kyselin a probiotických mikroorganismů.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F17%3A43914659" target="_blank" >RIV/60461373:22330/17:43914659 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2017_04_246-250.pdf" target="_blank" >http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2017_04_246-250.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Interakce žlučových kyselin a probiotických mikroorganismů.
Popis výsledku v původním jazyce
Jedna z nejdůležitějších vlastností probiotických mikroorganismů, mezi něž patří zvláště různé druhy rodů Lactobacillus a Bifidobacterium, je jejich schopnost přežívat v podmínkách gastrointestinálního traktu, zvláště tolerance k nízkému pH a k přítomným žlučovým kyselinám. Bakterie mohou využívat několik různých obranných mechanismů vůči přítomnosti solí žlučových kyselin, např. syntézu speciálních transportních mechanismů zodpovědných za aktivní vylučování, změnu vlastností buněčné stěny nebo syntézu různých typů povrchových bílkovin a mastných kyselin. Obranná funkce buňky může být zajištěna také tzv. povrchovou S-vrstvou nebo zvýšenou produkcí exopolysacharidů. U řady bakterií přítomných v gastrointestinálním traktu se vyskytuje schopnost enzymové hydrolýzy solí žlučových kyselin. Choloylglycinhydrolasa (EC 3.5.1.24), tzv. BSH enzym, je konstitutivní intracelulární enzym zodpovědný za hydrolýzu amidové vazby mezi glycinem nebo taurinem a steroidním jádrem žlučové kyseliny. Přítomnost choloylglycinhydrolasy v buňce bakterie může jedinci prospívat nutričně (umožní využití uvolněných aminokyselin), napomůže detoxifikaci žluči nebo zapříčiní inkorporaci cholesterolu do bakteriální membrány, což má za následek zvýšení její tloušťky nebo změnu její permeability. Dekonjugace žlučových solí pomocí BSH enzymu může také vést k redukci sérového cholesterolu u hostitele.
Název v anglickém jazyce
Interaction between bile acids and probiotic microorganisms
Popis výsledku anglicky
One of the most important properties of probiotic microorganisms, among which belong especially Lactobacillus spp. and Bifidobacterium spp., is their ability to survive the conditions in gastrointestinal tract, i.e. low pH and tolerance to bile acids. The bacterial strains could use several different defend mechanisms against bile salts as are special transporters responsible for active efflux, alteration in properties of cell wall or different synthesis of surface proteins and fatty acids. Protective function can be fulfilled also by S-layer or by the increased exopolysaccharides production. Many bacteria present in gastrointestinal tract show the activity of bile salt hydrolase. This enzyme (choloylglycine hydrolase EC 3.5.1.24) is constitutive intracellular enzyme responsible for the hydrolysis of amide bond between glycine or taurine and steroid nucleus of bile acid. Bile salt hydrolase could bring several advantages to production strain as nutritional function (use of deliberated amino-acids), detoxication of bile or facilitation cholesterol incorporation on bacterial membrane which increase its strength or change the membrane permeability. Bile salt deconjugation could also lead to the reduction of serum cholesterol in a host.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10600 - Biological sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Svazek periodika
111
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
246-250
Kód UT WoS článku
000410652000004
EID výsledku v databázi Scopus
—