Mohou rostlinné nápoje nahradit mléko ve výživě?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F17%3A43914676" target="_blank" >RIV/60461373:22330/17:43914676 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mohou rostlinné nápoje nahradit mléko ve výživě?
Popis výsledku v původním jazyce
Spotřeba rostlinných nápojů - extraktů z rostlinných materiálů - sójový, rýžový, ovesný, mandlový, kokosový apod. (často protiprávně označované jako mléka) se každoročně zvyšuje ve vyspělých státech i v méně rozvinutých zemích. Existuje celá škála těchto produktů, ale největší pozornost je věnována nápojům sójovým. rostlinné nápoje mohou sloužit jako doplnění či určité zpestření jídelníčku, ale z hlediska nutričního nemohou nahradit ve výživě mléko. Jen málo z druhů rostlinných nápojů dokáže v určité míře nahradit živiny přirozeně obsažené v mléce. Úplná náhrada kravského mléka těmito nápoji je nevhodná zejména u dětí, těhotných a kojících žen a starších osob, protože nedodávají organismu některé živiny v dostatečném množství a kvalitě.
Název v anglickém jazyce
Can plant beverages replace milk in nutrition?
Popis výsledku anglicky
Consumption of drinks - extracts from plant materials - soybean, rice, oatmeal, almond, coconut, etc. has been increasing yearly both in developed and developing countries. There is a whole range of these products, but the greatest attention is paid to soy beverages. These drinks can serve as a supplement or a certain diversification of the diet, but they cannot replace milk in nutrition. Few types of beverages can replace nutrients naturally contained in milk to a certain extent. Complete replacement of cows' milk with these beverages is unsuitable especially for children, pregnant and nursing women and the elderly, because they do not give the body some nutrients in sufficient quantity and quality.
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Mléko a mléčné výrobky ve výživě II
ISBN
978-80-88019-27-5
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
44-46
Počet stran knihy
50
Název nakladatele
Potravinářská komora ČR
Místo vydání
Praha
Kód UT WoS kapitoly
—