Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Zlepšení kvality a bezpečnosti vepřového masa zvýšením hygienické a veterinární úrovně porážky.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F17%3A43914828" target="_blank" >RIV/60461373:22330/17:43914828 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Zlepšení kvality a bezpečnosti vepřového masa zvýšením hygienické a veterinární úrovně porážky.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Společnost MASO UZENINY PÍSEK, a.s. v rámci projektu &quot;Zlepšení kvality a bezpečnosti vepřového masa zvýšením hygienické a veterinární úrovně porážky&quot; inovovala a optimalizovala postupy při jatečném zpracování vepřových jatečných zvířat. Projekt byl realizován ve spolupráci Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze, Fakultou potravinářské a biochemické technologie. Hlavními cíli projektu bylo zvýšení kvality produkovaného vepřového masa pro výsek a masnou výrobu, snížení ztrát, zvýšení hygienické a veterinární úrovně na jatkách, zlepšení podmínek welfare zvířat, a v neposlední řadě i zlepšení pracovních podmínek a hygieny práce pracovníků provozu jatek. V rámci projektu byly inovovány a optimalizovány výrobní postupy týkající se ustájení, nahánění, porážení a následného jatečného opracování vepřových jatečných zvířat a zpracování vedlejších živočišných produktů. Díky inovacím v procesu ustájení jatečných zvířat před porážkou, nahánění a porážení vepřových jatečných zvířat se snížil počet poranění masných kusů a déle se snížilo riziko výskytu méně hodnotných druhů vepřového masa. Zásadním krokem, který snížil riziko výskytu vad masa, byl přechod z omračování elektrickým proudem na omračování plynem s oxidem uhličitým. Metoda omračování zvířat pomocí oxidu uhličitého má nejen příznivý vliv na kvalitu masa, ale také je také přijatelnější z pohledu welfare. Projekt umožnil zlepšení prostředí pro zvířata, personál a také zlepšil hygienickou a veterinární úroveň jatečného opracování, což mělo pozitivní dopad na zvýšení kvality produkovaného vepřového masa.

  • Název v anglickém jazyce

    Improve the quality and safety of pork by increasing the hygiene and veterinary level of slaughter.

  • Popis výsledku anglicky

    Company MASO UZENINY PÍSEK, a.s. within the project &quot;Improving the quality and safety of pig meat by increasing the hygienic and veterinary level of slaughter&quot;, has innovated and optimized the procedures for the processing of pig carcasses. The project was implemented in cooperation with the University of Chemical Technology in Prague, Faculty of Food and Biochemical Technology. The main objectives of the project were to increase the quality of pork production for cutting and meat production, to reduce losses, to increase the hygiene and veterinary level in the slaughterhouse, to improve animal welfare conditions and, last but not least, to improve the working conditions and hygiene of slaughterhouse workers. Within the project, the production procedures for stabling, chasing, slaughtering and subsequent processing of pig carcasses and processing of animal by-products were innovated and optimized. Thanks to innovations in the slaughtering of cattle slaughtering, chasing and slaughtering pig carcasses, the number of meat cuts has decreased and the risk of less valuable pork species has been reduced. A major step in reducing the risk of meat defects was the transition from stunning to carbon dioxide stunning. The method of stunning animals with carbon dioxide not only has a beneficial effect on meat quality but is also more acceptable from a welfare point of view. The project has made it possible to improve the environment for animals, staff and also improve the hygiene and veterinary level of slaughtering, which has had a positive impact on the quality of the pork produced.

Klasifikace

  • Druh

    Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20400 - Chemical engineering

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    O - Projekt operacniho programu

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    15/001/16220/231/000033

  • Číselná identifikace

    15/001/16220/231/000033

  • Technické parametry

    Smlouva na spolupráci při projektu &quot;Zlepšení kvality a bezpečnosti vepřového masa zvýšením hygienické a veterinární úrovně porážky.&quot;

  • Ekonomické parametry

    Zvýšení kvality produkovaného vepřového masa

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    60461373

  • Název vlastníka

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)

  • Požadavek na licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem