Ověření geografického původu zeleného čaje pomocí metabolomického fingerprintingu metodou kapalinové chromatografie s vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrií
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43914202" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43914202 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ověření geografického původu zeleného čaje pomocí metabolomického fingerprintingu metodou kapalinové chromatografie s vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrií
Popis výsledku v původním jazyce
Parametry a pracovní charakteristiky uvedené analytické metody, která je založená na principu U-HPLC-HRMS, jsou vhodné pro získání rychlé kvalitativní informace o autenticitě zeleného čaje resp. ověření geografického původu zeleného čaje.
Název v anglickém jazyce
Verification of the geographical origin of green tea using a metabolomic fingerprinting by high-resolution mass spectrometry
Popis výsledku anglicky
The parameters and performance characteristics of this analytical method, based on the U-HPLC-HRMS principle, are suitable for rapid obtaining of qualitative information about the authenticity of green tea or verifying the geographical origin of green tea.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
—
OECD FORD obor
10611 - Plant sciences, botany
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
Zelený čaj
Číslo předpisu
3/2018
Technické parametry
ISO 9000
Ekonomické parametry
Výhoda výše popsané metodiky přímé analýzy extraktu zeleného čaje metodou U-HPLC?HRMS spočívá především v jednoduché přípravě vzorku bez nutnosti použití zdlouhavých postupů. Další nespornou výhodou je využití ultra-účinné kapalinové chromatografie, která má oproti konvenční HPLC vyšší separační potenciál, umožňuje významné zkrácení doby analýzy, ale i snížení spotřeby rozpouštědel (methanol). Implementace metody zahrnuje zjištění aktuálních pracovních charakteristik. Za předpokladu, že by bylo provedeno 20 verifikačních a kontrolních analýz, přičemž režijní provozní náklady na jednu analýzu by byly 1 400 Kč, celkové náklady na implementaci by se rovnaly 28 tis. Kč. Celkové náklady na zde navrženou metodu by neměly překročit 2 500 Kč, což znamená úsporu nejméně 2 500 Kč na analýzu. Při zpracování 100 vzorků ročně je úspora 250 tis. Kč. Jak ale již bylo uvedeno, informační (diagnostická) hodnota výsledků je v případě U-HPLC-HRMS vyšší.
Označení certifikačního orgánu
Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Květná 15, 60300 Brno
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů