Obsah polyfenolických antioxidantů v zelených a černých druzích čaje
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F02%3A00003959" target="_blank" >RIV/60460709:41210/02:00003959 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah polyfenolických antioxidantů v zelených a černých druzích čaje
Popis výsledku v původním jazyce
Zelený čaj je jedním z nejbohatších zdrojů polyfenolických antioxidantů (katechinů, taninů, flavonolů, fenolických kyselin), jejichž množství v sušině dosahuje 50 000-270 000 mg.kg-1. Černý čaj obsahuje tytéž katechiny jako zelený čaj, ale v polovičním množství, dále theaflaviny, thearubiginy a bisflavanoly. Oolong je částečně fermentovaný čaj obsahující katechiny, theaflaviny, thearubiginy, theasinensiny, estery epigallokatechinu a dimerní katechiny a proanthokyanidiny. Tyto látky jsou silné antioxidanty, které zabraňují poškození buněk, chrání kardiovaskulární systém a inhibují některé karcinomy. Obsah celkových polyfenolů (CP) byl sledován v 6 druzích zeleného a 6 druzích černého čaje a v polofermentovaném čaji Wulong spektrofotometricky reakcí s Folin-Ciocalteuovým reagens v závislosti na době louhování (1-60 min.). Statisticky významný vliv doby louhování na obsah CP v nálevu byl prokazatelný u všech čajů v časové řadě 1-15 min. (zejména u zelených čajů Baimudan, Bancha, Biluochun
Název v anglickém jazyce
Content of polyphenolic antioxidants in green and black tea sorts
Popis výsledku anglicky
Green tea is one of the richest sources of polyphenolic antioxidants (catechins, tannins, flavonols, phenolic acids) - their amounts in dry matter reaches 50,000-270,000 mg.kg-1. Black tea contains the same catechins as green tea, further theaflavins, thearubiginins ans bisflavanols. Oolong is partially fermented tea containing catechins, theaflavins, thearubigins, theasinensins, esters of epigallocatechin and dimeric catechins and proanthocyanidins. these compounds are strong antioxidants that protectthe damage of cells, protect cardiovascular system and inhibit some carcinoms. Content of total polyphenols (CP) was estimated in 6 green and 6 black teas and in half-fermented Wulong tea spectrophotometrically with phenolic Folin-Ciocalteau reagent during maceration (1-60 min.). Statistically significant was relation between time of maceration and CP content in time period 1-15 min. Green teas could be divided into two groups (Bancha, Baimudan and Cuiyacha with lower CP content and long
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2002
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník souhrnů sdělení XXIX. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
80-7157-571-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
17
Název nakladatele
Česká společnost chemická
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
6. 3. 2002
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—