Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah polyfenolických antioxidantů v zelených a černých druzích čaje

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F02%3A00003959" target="_blank" >RIV/60460709:41210/02:00003959 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Obsah polyfenolických antioxidantů v zelených a černých druzích čaje

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Zelený čaj je jedním z nejbohatších zdrojů polyfenolických antioxidantů (katechinů, taninů, flavonolů, fenolických kyselin), jejichž množství v sušině dosahuje 50 000-270 000 mg.kg-1. Černý čaj obsahuje tytéž katechiny jako zelený čaj, ale v polovičním množství, dále theaflaviny, thearubiginy a bisflavanoly. Oolong je částečně fermentovaný čaj obsahující katechiny, theaflaviny, thearubiginy, theasinensiny, estery epigallokatechinu a dimerní katechiny a proanthokyanidiny. Tyto látky jsou silné antioxidanty, které zabraňují poškození buněk, chrání kardiovaskulární systém a inhibují některé karcinomy. Obsah celkových polyfenolů (CP) byl sledován v 6 druzích zeleného a 6 druzích černého čaje a v polofermentovaném čaji Wulong spektrofotometricky reakcí s Folin-Ciocalteuovým reagens v závislosti na době louhování (1-60 min.). Statisticky významný vliv doby louhování na obsah CP v nálevu byl prokazatelný u všech čajů v časové řadě 1-15 min. (zejména u zelených čajů Baimudan, Bancha, Biluochun

  • Název v anglickém jazyce

    Content of polyphenolic antioxidants in green and black tea sorts

  • Popis výsledku anglicky

    Green tea is one of the richest sources of polyphenolic antioxidants (catechins, tannins, flavonols, phenolic acids) - their amounts in dry matter reaches 50,000-270,000 mg.kg-1. Black tea contains the same catechins as green tea, further theaflavins, thearubiginins ans bisflavanols. Oolong is partially fermented tea containing catechins, theaflavins, thearubigins, theasinensins, esters of epigallocatechin and dimeric catechins and proanthocyanidins. these compounds are strong antioxidants that protectthe damage of cells, protect cardiovascular system and inhibit some carcinoms. Content of total polyphenols (CP) was estimated in 6 green and 6 black teas and in half-fermented Wulong tea spectrophotometrically with phenolic Folin-Ciocalteau reagent during maceration (1-60 min.). Statistically significant was relation between time of maceration and CP content in time period 1-15 min. Green teas could be divided into two groups (Bancha, Baimudan and Cuiyacha with lower CP content and long

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2002

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník souhrnů sdělení XXIX. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    80-7157-571-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    17

  • Název nakladatele

    Česká společnost chemická

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    6. 3. 2002

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku