Obsah celkových polyfenolických antioxidantů v zelených, černých a polofermentovaných čajích a vliv doby louhování na jejich obsah
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F02%3A00003962" target="_blank" >RIV/60460709:41210/02:00003962 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah celkových polyfenolických antioxidantů v zelených, černých a polofermentovaných čajích a vliv doby louhování na jejich obsah
Popis výsledku v původním jazyce
Spektrofotometricky s Folin-Ciocalteuovým činidlem byl stanoven obsah celkových polyfenolů (CP) v šesti druzích zeleného čaje (Baimudan, Bancha, Biluochun, Cuiyacha, Gyokuro, Zhucha), šesti druzích černého čaje (Assam CTC, Ceylon "Adam´s Peak", Ceylon "Tiger River", Darjeeling "Himalaya" TGFOP, Pu Er a Yunnan) a v polofermentovaném čaji Wulong. Vybrané druhy representovaly různé klima, nadm. výšku, pěstební oblasti a různé technologie produkce. Obsah polyfenolů v nálevech byl stanovován v různých časových úsecích v rozsahu 1 - 60 min. Celkový obsah polyfenolů se zvyšoval se zvyšující se dobou eluce statisticky významně. Nárůst obsahu CP v první fázi macerace byl velmi markantní (17 325 - 63 133 mg.kg-1 čaje v 1. min., 31 279 - 92 429 mg.kg-1 čaje v 5.min.), na konci macerační doby již byl nízký (34 991 - 116 594 mg.kg-1 čaje v 30. min. a 44 555 - 118 754 mg.kg-1 čaje v 60. min.). Macerace černých druhů čaje byla rychlejší ve srovnání se zelenými a oolong čaji.U čaje Assam CTC byl nejv
Název v anglickém jazyce
Content of total polyphenolic antioxidants in green, black and oolong teas and influence of maceration time on their content
Popis výsledku anglicky
Spectrophotometrically with Folin-Ciocalteau´s reagent total polyphenol content (TP) in tea infusions was estimated in six green tea sorts (Baimudan, Bancha, Biluochun, Cuiyacha, Gyokuro, Zhucha), six black tea sorts (Assam CTC, Ceylon "Adam's Peak", Ceylon "Tiger River", Darjeeling "Himalaya" TGFOP, Pu Er and Yunnan) and in the oolong tea Wulong. The selected sorts from the harvest represented different climate, height above the sea, the main regions of cultivation and different technologies of tea production. Polyphenol contents in the infusions were estimated after different times of elution in the range 1 - 60 min. Total polyphenol content increased with increasing time of elution statistically significantly with the exception of Assam CTC and Wulong tea. The increase of TP content in the first phase of maceration was very high (17 325 - 63 133 mg.kg-1 tea in 1. min., 31 279 - 92 429 mg.kg-1 tea in 5. min), at the end of the maceration it was already low (34 991 - 116 594 mg.kg-1 t
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2002
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Vitamins 2002. Vitaminy 2002 - Přírodní antioxidanty
ISBN
80-7194-451-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
57-63
Název nakladatele
Univerzita Pardubice
Místo vydání
Pardubice
Místo konání akce
Pardubice
Datum konání akce
3. 9. 2002
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—