Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah celkových polyfenolických antioxidantů v zelených, černých a polofermentovaných čajích a vliv doby louhování na jejich obsah

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F02%3A00003962" target="_blank" >RIV/60460709:41210/02:00003962 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Obsah celkových polyfenolických antioxidantů v zelených, černých a polofermentovaných čajích a vliv doby louhování na jejich obsah

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Spektrofotometricky s Folin-Ciocalteuovým činidlem byl stanoven obsah celkových polyfenolů (CP) v šesti druzích zeleného čaje (Baimudan, Bancha, Biluochun, Cuiyacha, Gyokuro, Zhucha), šesti druzích černého čaje (Assam CTC, Ceylon "Adam´s Peak", Ceylon "Tiger River", Darjeeling "Himalaya" TGFOP, Pu Er a Yunnan) a v polofermentovaném čaji Wulong. Vybrané druhy representovaly různé klima, nadm. výšku, pěstební oblasti a různé technologie produkce. Obsah polyfenolů v nálevech byl stanovován v různých časových úsecích v rozsahu 1 - 60 min. Celkový obsah polyfenolů se zvyšoval se zvyšující se dobou eluce statisticky významně. Nárůst obsahu CP v první fázi macerace byl velmi markantní (17 325 - 63 133 mg.kg-1 čaje v 1. min., 31 279 - 92 429 mg.kg-1 čaje v 5.min.), na konci macerační doby již byl nízký (34 991 - 116 594 mg.kg-1 čaje v 30. min. a 44 555 - 118 754 mg.kg-1 čaje v 60. min.). Macerace černých druhů čaje byla rychlejší ve srovnání se zelenými a oolong čaji.U čaje Assam CTC byl nejv

  • Název v anglickém jazyce

    Content of total polyphenolic antioxidants in green, black and oolong teas and influence of maceration time on their content

  • Popis výsledku anglicky

    Spectrophotometrically with Folin-Ciocalteau´s reagent total polyphenol content (TP) in tea infusions was estimated in six green tea sorts (Baimudan, Bancha, Biluochun, Cuiyacha, Gyokuro, Zhucha), six black tea sorts (Assam CTC, Ceylon "Adam's Peak", Ceylon "Tiger River", Darjeeling "Himalaya" TGFOP, Pu Er and Yunnan) and in the oolong tea Wulong. The selected sorts from the harvest represented different climate, height above the sea, the main regions of cultivation and different technologies of tea production. Polyphenol contents in the infusions were estimated after different times of elution in the range 1 - 60 min. Total polyphenol content increased with increasing time of elution statistically significantly with the exception of Assam CTC and Wulong tea. The increase of TP content in the first phase of maceration was very high (17 325 - 63 133 mg.kg-1 tea in 1. min., 31 279 - 92 429 mg.kg-1 tea in 5. min), at the end of the maceration it was already low (34 991 - 116 594 mg.kg-1 t

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2002

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Vitamins 2002. Vitaminy 2002 - Přírodní antioxidanty

  • ISBN

    80-7194-451-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    57-63

  • Název nakladatele

    Univerzita Pardubice

  • Místo vydání

    Pardubice

  • Místo konání akce

    Pardubice

  • Datum konání akce

    3. 9. 2002

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku