Vliv ročníku pěstování lnu setého na charakteristiky kompozitní směsi pšeničné mouky a lněné vlákniny
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43915607" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43915607 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22810/18:43915607
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv ročníku pěstování lnu setého na charakteristiky kompozitní směsi pšeničné mouky a lněné vlákniny
Popis výsledku v původním jazyce
Různé typy lněného vlákniny (LV) ze semen odrůd Amon, Raciol a Recital (sklizně 2015, 2016) byly testovány ve směsích s pšeničnou moukou (přídavky 2,5 a 5,0%). Účinky všech typů a přídavků na hodnoty Zeleny testu a čísla poklesu byly spíše nevýznamné. Farinografické křivky se lišily podle typu lněné vlákniny. Vliv na vaznost vody jsou spojeny s dílčím změknutím těsta během hnětení a přehnětení. Výsledky extenzagrafického testu vykazují změny v elasticitě a tažnosti těsta v důsledku snížení obsahu lepkových bílkovin. Profily amylografické zkoušky byl významně odlišné podle typu lnu, ky se projevily různé polysacharidy pšenice a lnu. Podle PCA má očník sklizně nejdůležitější vliv na technologické chování kompozitů a rovněž na kvalitě připravených cereálních výrobků.
Název v anglickém jazyce
Influence of linseed production year on characteristics of composite flour
Popis výsledku anglicky
Different types of linseed fiber from variety Amon, Raciol and Recital (crops 2015, 2016) were tested in blends with wheat one (additions 2.5, 5.0%). Effect of all sorts and addition on Zeleny value and Falling Number values was rather insignificant. Curves of farinograph were differed according to flax fibre type. Effect on water absorption is connected with somewhat negative changes in dough softening degree. Results of extensigraph test demonstrate changes in dough elasticity and extensibility due to lowering of gluten protein content. Amylograph profile was verifiably different according to linseed sort and reflecting diverse wheat and flax polysaccharides. According to PCA year of linseed production has the most important influence on composites technological behaviour and also prepared quality of cereal products.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510274" target="_blank" >QJ1510274: Produkce a komplexní šetrné zpracování lněného semene a jeho aplikace do nových funkčních potravin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLIV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-542-8
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
36-42
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
28. 2. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—