Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv ročníku pěstování lnu setého na charakteristiky kompozitní směsi pšeničné mouky a lněné vlákniny

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43915607" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43915607 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22810/18:43915607

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv ročníku pěstování lnu setého na charakteristiky kompozitní směsi pšeničné mouky a lněné vlákniny

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Různé typy lněného vlákniny (LV) ze semen odrůd Amon, Raciol a Recital (sklizně 2015, 2016) byly testovány ve směsích s pšeničnou moukou (přídavky 2,5 a 5,0%). Účinky všech typů a přídavků na hodnoty Zeleny testu a čísla poklesu byly spíše nevýznamné. Farinografické křivky se lišily podle typu lněné vlákniny. Vliv na vaznost vody jsou spojeny s dílčím změknutím těsta během hnětení a přehnětení. Výsledky extenzagrafického testu vykazují změny v elasticitě a tažnosti těsta v důsledku snížení obsahu lepkových bílkovin. Profily amylografické zkoušky byl významně odlišné podle typu lnu, ky se projevily různé polysacharidy pšenice a lnu. Podle PCA má očník sklizně nejdůležitější vliv na technologické chování kompozitů a rovněž na kvalitě připravených cereálních výrobků.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of linseed production year on characteristics of composite flour

  • Popis výsledku anglicky

    Different types of linseed fiber from variety Amon, Raciol and Recital (crops 2015, 2016) were tested in blends with wheat one (additions 2.5, 5.0%). Effect of all sorts and addition on Zeleny value and Falling Number values was rather insignificant. Curves of farinograph were differed according to flax fibre type. Effect on water absorption is connected with somewhat negative changes in dough softening degree. Results of extensigraph test demonstrate changes in dough elasticity and extensibility due to lowering of gluten protein content. Amylograph profile was verifiably different according to linseed sort and reflecting diverse wheat and flax polysaccharides. According to PCA year of linseed production has the most important influence on composites technological behaviour and also prepared quality of cereal products.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510274" target="_blank" >QJ1510274: Produkce a komplexní šetrné zpracování lněného semene a jeho aplikace do nových funkčních potravin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLIV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-542-8

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    36-42

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    28. 2. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku