Vliv ročníku pěstování lnu setého na charakteristiky cereálních výrobku ze směsi pšeničné mouky a lněné vlákniny
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43915608" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43915608 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22810/18:43915608
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv ročníku pěstování lnu setého na charakteristiky cereálních výrobku ze směsi pšeničné mouky a lněné vlákniny
Popis výsledku v původním jazyce
Různé typy lněné vlákniny (LV) připravené z odrůd Amon, Raciol a Recitál (sklizně 2015 a 2016) byly testovány ve směsích s pšeničnou moukou (přídavky 2,5 a 5,0%). Vliv všech typů LV a přídavků na hodnoty Zelenyho testu a čísla poklesu byly spíše nevýznamné. Vyšší podíly alternativního produktu znamenaly nižší hodnoty zmíněných analytických testů. Měrné objemy variant obohaceného pečiva byly srovnatelné s kontrolním pšeničným pečivem, ale bulky měly horší klenutí. Kvalita upravených sušenek se mezi zlstou a hnědou LV významně nelišila, jako senzoricky přijatelné byly hodnoceny sušenky s nejvyšší dávkou LV. Rok produkce lnu má podle PCA nejdůležitější vliv na připravenou kvalitu cereálních výrobků.
Název v anglickém jazyce
Influence of the production year of linseed on the characteristics of cereal products from a mixture of wheat flour and linseed fiber
Popis výsledku anglicky
Different types of linseed fiber prepared from variety Amon, Raciol and Recital (crops 2015, 2016) were tested in blends with wheat one (additions 2.5, 5.0%). Effect of all sorts and addition on Zeleny value and Falling Number values was rather insignificant. The higher ratios of the alternative product, the lower values of the mentioned analytical tests were measured. Specific volumes of bread variants were comparable to ones of wheat controls, but buns vaulting was partially depressed. Quality of modified cookies did not significantly differ between linseed counterparts, even the highest dosage was found to be sensorial acceptable. Year of linseed production has according to PCA the most important influence on prepared quality of cereal products.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510274" target="_blank" >QJ1510274: Produkce a komplexní šetrné zpracování lněného semene a jeho aplikace do nových funkčních potravin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLIV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-542-8
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
134-139
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
28. 2. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—