Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv ročníku pěstování lnu setého na charakteristiky cereálních výrobku ze směsi pšeničné mouky a lněné vlákniny

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43915608" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43915608 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22810/18:43915608

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv ročníku pěstování lnu setého na charakteristiky cereálních výrobku ze směsi pšeničné mouky a lněné vlákniny

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Různé typy lněné vlákniny (LV) připravené z odrůd Amon, Raciol a Recitál (sklizně 2015 a 2016) byly testovány ve směsích s pšeničnou moukou (přídavky 2,5 a 5,0%). Vliv všech typů LV a přídavků na hodnoty Zelenyho testu a čísla poklesu byly spíše nevýznamné. Vyšší podíly alternativního produktu znamenaly nižší hodnoty zmíněných analytických testů. Měrné objemy variant obohaceného pečiva byly srovnatelné s kontrolním pšeničným pečivem, ale bulky měly horší klenutí. Kvalita upravených sušenek se mezi zlstou a hnědou LV významně nelišila, jako senzoricky přijatelné byly hodnoceny sušenky s nejvyšší dávkou LV. Rok produkce lnu má podle PCA nejdůležitější vliv na připravenou kvalitu cereálních výrobků.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of the production year of linseed on the characteristics of cereal products from a mixture of wheat flour and linseed fiber

  • Popis výsledku anglicky

    Different types of linseed fiber prepared from variety Amon, Raciol and Recital (crops 2015, 2016) were tested in blends with wheat one (additions 2.5, 5.0%). Effect of all sorts and addition on Zeleny value and Falling Number values was rather insignificant. The higher ratios of the alternative product, the lower values of the mentioned analytical tests were measured. Specific volumes of bread variants were comparable to ones of wheat controls, but buns vaulting was partially depressed. Quality of modified cookies did not significantly differ between linseed counterparts, even the highest dosage was found to be sensorial acceptable. Year of linseed production has according to PCA the most important influence on prepared quality of cereal products.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510274" target="_blank" >QJ1510274: Produkce a komplexní šetrné zpracování lněného semene a jeho aplikace do nových funkčních potravin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLIV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-542-8

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    134-139

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    28. 2. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku