Lněná vláknina pro cereální výrobky s nutríčním přínosem
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43915611" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43915611 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22810/18:43915611
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Lněná vláknina pro cereální výrobky s nutríčním přínosem
Popis výsledku v původním jazyce
Lněná vláknina je komerční potravinářský výrobek získaný ze lnu setého po lisování nebo extrakci oleje a vysévání v sypké formě. Průměrné výživové hodnoty pro výrobky ze semene hnědého a zlatého druhu určuje obsah sacharidů (2,4 %), bílkovin (32 %) a tuků (16,6 %). Podle technologie výroby tvoří největší hmotnostní podíl vláknina (TDF 45,2 g, IDF 37,9 g a SDS 7,4 g). Cílem práce bylo popsat změny v technologické kvalitě komerční pšeničné mouky hladké vlivem přídavků lněné vlákniny vyrobené ze semen 2 odrůd zlatého lnu (Amon, Raciol) pěstovaných v letech 2015-2017. Hodnotil se stav sacharido-amylázového komplexu (číslo poklesu), kvalita bílkovin (Zelenyho test) kompozitních směsí a znaky laboratorně připraveného pečiva.Produkty ze semen lnu setého lze označit za potenciální potravinářská aditiva z důvodu vyššího obsahu bílkovin a vlákniny. Řadí se mezi přírodní suroviny, zvyšující nutriční benefit pro spotřebitele. Při uplatnění pro cereální výrobky jsou vhodné ve směsi s pšeničnou moukou v koncentraci do 10% v závislosti na kvalitě lněného produktu a pšeničné mouky.
Název v anglickém jazyce
Linseed fiber for cereal products with nutritional benefit
Popis výsledku anglicky
Linseed fiber is a commercial food product obtained from flax seeded after pressing or oil extraction and sieving. The average nutritional value for products of brown and golden seeds determine the carbohydrate content (2.4%), protein (32%) and fat (16.6%). According to the production technology, proportion of dietary fiber (TDF 45.2 g, IDF 37.9 g and SDS 7.4 g) is the largest. The aim of the work was to describe changes in the technological quality of commercial wheat flour as affected by addition of the linseed fiber prepared from seeds of 2 golden linseed varieties (Amon, Raciol) grown in 2015-2017. The status of the polysaccharides-amylase complex (the Falling number), the technological quality of the proteins (the Zeleny test) of composite mixtures and as wellas the characteristics of the baked baked goods were evaluated. The seeds of the flax seeds can be identified as potential food additives due to higher protein and fiber content. They could be ranked among natural raw materials, increasing nutritional benefits for consumers. When applied to cereal product recipes based on wheat flour, they are suitable at a concentration of up to 10% depending on the quality of flax and wheat flour.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510274" target="_blank" >QJ1510274: Produkce a komplexní šetrné zpracování lněného semene a jeho aplikace do nových funkčních potravin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
QUALIMA 2018 - 27. Odborný seminář k jakosti potravinářských a krmivářských produktů
ISBN
978-80-904468-9-2
ISSN
1213-5380
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
14-15
Název nakladatele
Mezos, s.r.o.
Místo vydání
Hradec Králové
Místo konání akce
Pardubice
Datum konání akce
23. 10. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—