Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Lněná vláknina pro cereální výrobky s nutríčním přínosem

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43915611" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43915611 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22810/18:43915611

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Lněná vláknina pro cereální výrobky s nutríčním přínosem

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Lněná vláknina je komerční potravinářský výrobek získaný ze lnu setého po lisování nebo extrakci oleje a vysévání v sypké formě. Průměrné výživové hodnoty pro výrobky ze semene hnědého a zlatého druhu určuje obsah sacharidů (2,4 %), bílkovin (32 %) a tuků (16,6 %). Podle technologie výroby tvoří největší hmotnostní podíl vláknina (TDF 45,2 g, IDF 37,9 g a SDS 7,4 g). Cílem práce bylo popsat změny v technologické kvalitě komerční pšeničné mouky hladké vlivem přídavků lněné vlákniny vyrobené ze semen 2 odrůd zlatého lnu (Amon, Raciol) pěstovaných v letech 2015-2017. Hodnotil se stav sacharido-amylázového komplexu (číslo poklesu), kvalita bílkovin (Zelenyho test) kompozitních směsí a znaky laboratorně připraveného pečiva.Produkty ze semen lnu setého lze označit za potenciální potravinářská aditiva z důvodu vyššího obsahu bílkovin a vlákniny. Řadí se mezi přírodní suroviny, zvyšující nutriční benefit pro spotřebitele. Při uplatnění pro cereální výrobky jsou vhodné ve směsi s pšeničnou moukou v koncentraci do 10% v závislosti na kvalitě lněného produktu a pšeničné mouky.

  • Název v anglickém jazyce

    Linseed fiber for cereal products with nutritional benefit

  • Popis výsledku anglicky

    Linseed fiber is a commercial food product obtained from flax seeded after pressing or oil extraction and sieving. The average nutritional value for products of brown and golden seeds determine the carbohydrate content (2.4%), protein (32%) and fat (16.6%). According to the production technology, proportion of dietary fiber (TDF 45.2 g, IDF 37.9 g and SDS 7.4 g) is the largest. The aim of the work was to describe changes in the technological quality of commercial wheat flour as affected by addition of the linseed fiber prepared from seeds of 2 golden linseed varieties (Amon, Raciol) grown in 2015-2017. The status of the polysaccharides-amylase complex (the Falling number), the technological quality of the proteins (the Zeleny test) of composite mixtures and as wellas the characteristics of the baked baked goods were evaluated. The seeds of the flax seeds can be identified as potential food additives due to higher protein and fiber content. They could be ranked among natural raw materials, increasing nutritional benefits for consumers. When applied to cereal product recipes based on wheat flour, they are suitable at a concentration of up to 10% depending on the quality of flax and wheat flour.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510274" target="_blank" >QJ1510274: Produkce a komplexní šetrné zpracování lněného semene a jeho aplikace do nových funkčních potravin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    QUALIMA 2018 - 27. Odborný seminář k jakosti potravinářských a krmivářských produktů

  • ISBN

    978-80-904468-9-2

  • ISSN

    1213-5380

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    14-15

  • Název nakladatele

    Mezos, s.r.o.

  • Místo vydání

    Hradec Králové

  • Místo konání akce

    Pardubice

  • Datum konání akce

    23. 10. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku