Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Pšeničné pečivo se lněnou vlákninou

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43919724" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43919724 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Pšeničné pečivo se lněnou vlákninou

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Technické řešení se týká pšeničného pečiva se lněnou vlákninou s nutričními přínosy, protože obsahuje komponenty ze semen lnu olejného s prebiotickým a antioxidačním účinkem. Lněná vláknina je produkt získaný po lisování semen lnu olejného, kterým se odstraní olej. Základními surovinami tohoto výrobku ze skupiny běžné pečivo jsou produkty z potravinářské pšenice a lnu olejného. Principem výroby je příprava pšeničného těsta přímým vedením, fermentace, tvarování, kynutí a pečení za definovaných podmínek. Pšeničné pečivo se lněnou vlákninou rozšiřuje nabídku tradičního běžného pečiva o sortiment s vyšším nutričním přínosem. Výrobek lze vyrábět v každém pekařském provoze včetně malých pekáren s převážně ruční prací. Pšeničné pečivo se lněnou vlákninou vyznačující se tím, že obsahuje 10 % hmotn. produktu ze semen lnu olejného označovaného jako lněná vláknina, přičemž obsahuje celkovou vlákninu v množství 4,85 až 5,00 % hmotn., z toho rozpustnou vlákninu v množství 1,61 až 1,66 % hmotn., a vyšší celkový podíl polyfenolických látek a antioxidační aktivitu.

  • Název v anglickém jazyce

    Wheat pastry with linseed fibre

  • Popis výsledku anglicky

    The technical solution relates to wheat bread enhanced by linseed fibre with nutritional benefits, containing that fibre components with a prebiotic and antioxidant effect. Linseed fiber is the product obtained after pressing the seeds of oilseed to remove the oil. The basic raw materials of this product from the group of common pastries are products from food wheat and flax. The production principle is the preparation of wheat dough by direct method, fermentation, shaping, leavening and baking under defined conditions. Linseed fiber wheat pastry expands the range of traditional conventional pastries with a range of higher nutritional benefits. The product can be manufactured in any bakery, including small bakeries with higher extent of handworking. Linseed wheat pastry contains 10 wt. % the product of flaxseed seeds referred to as flax fiber. Nutritional benefit lies in a total fiber content 4.85-5.00 wt. %, of which a soluble fiber fration forms 1.61 to 1,66 wt.%. by weight, and in higher total polyphenol compounds content as well as higher antioxidant activity.

Klasifikace

  • Druh

    F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510274" target="_blank" >QJ1510274: Produkce a komplexní šetrné zpracování lněného semene a jeho aplikace do nových funkčních potravin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Číslo patentu nebo vzoru

    32 720

  • Vydavatel

    CZ001 -

  • Název vydavatele

    Industrial Property Office

  • Místo vydání

    Prague

  • Stát vydání

    CZ - Česká republika

  • Datum přijetí

  • Název vlastníka

    VŠCHT Praha

  • Způsob využití

    A - Výsledek využívá pouze poskytovatel

  • Druh možnosti využití

    N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)