Pšeničné pečivo se lněnou vlákninou
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43919724" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43919724 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Pšeničné pečivo se lněnou vlákninou
Popis výsledku v původním jazyce
Technické řešení se týká pšeničného pečiva se lněnou vlákninou s nutričními přínosy, protože obsahuje komponenty ze semen lnu olejného s prebiotickým a antioxidačním účinkem. Lněná vláknina je produkt získaný po lisování semen lnu olejného, kterým se odstraní olej. Základními surovinami tohoto výrobku ze skupiny běžné pečivo jsou produkty z potravinářské pšenice a lnu olejného. Principem výroby je příprava pšeničného těsta přímým vedením, fermentace, tvarování, kynutí a pečení za definovaných podmínek. Pšeničné pečivo se lněnou vlákninou rozšiřuje nabídku tradičního běžného pečiva o sortiment s vyšším nutričním přínosem. Výrobek lze vyrábět v každém pekařském provoze včetně malých pekáren s převážně ruční prací. Pšeničné pečivo se lněnou vlákninou vyznačující se tím, že obsahuje 10 % hmotn. produktu ze semen lnu olejného označovaného jako lněná vláknina, přičemž obsahuje celkovou vlákninu v množství 4,85 až 5,00 % hmotn., z toho rozpustnou vlákninu v množství 1,61 až 1,66 % hmotn., a vyšší celkový podíl polyfenolických látek a antioxidační aktivitu.
Název v anglickém jazyce
Wheat pastry with linseed fibre
Popis výsledku anglicky
The technical solution relates to wheat bread enhanced by linseed fibre with nutritional benefits, containing that fibre components with a prebiotic and antioxidant effect. Linseed fiber is the product obtained after pressing the seeds of oilseed to remove the oil. The basic raw materials of this product from the group of common pastries are products from food wheat and flax. The production principle is the preparation of wheat dough by direct method, fermentation, shaping, leavening and baking under defined conditions. Linseed fiber wheat pastry expands the range of traditional conventional pastries with a range of higher nutritional benefits. The product can be manufactured in any bakery, including small bakeries with higher extent of handworking. Linseed wheat pastry contains 10 wt. % the product of flaxseed seeds referred to as flax fiber. Nutritional benefit lies in a total fiber content 4.85-5.00 wt. %, of which a soluble fiber fration forms 1.61 to 1,66 wt.%. by weight, and in higher total polyphenol compounds content as well as higher antioxidant activity.
Klasifikace
Druh
F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510274" target="_blank" >QJ1510274: Produkce a komplexní šetrné zpracování lněného semene a jeho aplikace do nových funkčních potravin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
32 720
Vydavatel
CZ001 -
Název vydavatele
Industrial Property Office
Místo vydání
Prague
Stát vydání
CZ - Česká republika
Datum přijetí
—
Název vlastníka
VŠCHT Praha
Způsob využití
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel
Druh možnosti využití
N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)