Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Lněná vláknina – technologický vliv a nutriční přínos pro cereální výrobky

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43915609" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43915609 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22810/18:43915609

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Lněná vláknina – technologický vliv a nutriční přínos pro cereální výrobky

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Lněnou vlákninou se označuje komerční výrobek získaný po lisování nebo extrakci oleje a vysévání v sypké formě. Produkty tuzemského i zahraniční původu mají srovnatelné průměrné výživové složení pro výrobu ze semen hnědého a zlatého lnu (sacharidy 2,4 g, bílkoviny 32 g, tuky 16,6 g, stanoveno na 100 g). Výsledky laboratorních rozborů kompozitních směsí obsahujících 2,5 a 5 % lněné vlákniny z odrůd zlatého a hnědého lnu nepotvrzují průkazné změny technologické kvality proti pšeničné mouce. Při přípravě těsta bylo zjištěno zvýšení vaznosti pro všechny směsi s lněnou vlákninou. Rozdíl (bez ohledu na botanický původ vzorků) o cca 5 % je charakteristický pro nižší přídavek a zvýšení vaznosti o 10 % odpovídá dvojnásobnému přidanému množství. Měrný objem pečiva se vlivem lněné vlákniny zvýšil v závislosti na druhu a výši přídavku. Byl zjištěn také vliv původu vzorku, tedy ročníku sklizně lnu užitého pro výrobu lněné vlákniny. Výpočtem bylo stanoveno, že konzumací 200 g pečiva s 10 % lněné vlákniny lze uhradit téměř 30 % doporučené denní dávky vlákniny.

  • Název v anglickém jazyce

    Linseed fiber - technological impact and nutritional benefits for cereal products

  • Popis výsledku anglicky

    Linseed fiber (LF) refers to a commercial product obtained after pressing or oil extraction and sifting in bulk form. Products of domestic and foreign origin have a comparable average nutritional composition for the production of brown and gold flax seeds (carbohydrates 2.4 g, protein 32.0 g, fat 16.6 g, determined at 100.0 g). The results of laboratory analyses of composite flours containing 2,5% and 5% LF from the varieties of gold and brown linseed do not confirm the proven technological changes as compared to wheat flour. In the phase of dough preparation, an increase in water absorption was found for all blends with flax fiber. The differences (regardless of the botanical origin of the LF samples) by about 5% is characteristic of the lower additions and the 10% increase is equal to the twofold one. The specific volume of bread baked with the fibre increased, depending on the type and dosage of LF. The effect of the origin of the sample, i.e. the harvest year for the flax seeds used for the production of fLF, was also found. The calculation determined that consuming 200 g of 10% flax fiber can be used to cover nearly 30% of the recommended daily intake.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510274" target="_blank" >QJ1510274: Produkce a komplexní šetrné zpracování lněného semene a jeho aplikace do nových funkčních potravin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XLVIII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-7592-029-4

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    66-69

  • Název nakladatele

    VŠCHT + VÚPP

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    28. 5. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku