Lněná vláknina – technologický vliv a nutriční přínos pro cereální výrobky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43915609" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43915609 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22810/18:43915609
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Lněná vláknina – technologický vliv a nutriční přínos pro cereální výrobky
Popis výsledku v původním jazyce
Lněnou vlákninou se označuje komerční výrobek získaný po lisování nebo extrakci oleje a vysévání v sypké formě. Produkty tuzemského i zahraniční původu mají srovnatelné průměrné výživové složení pro výrobu ze semen hnědého a zlatého lnu (sacharidy 2,4 g, bílkoviny 32 g, tuky 16,6 g, stanoveno na 100 g). Výsledky laboratorních rozborů kompozitních směsí obsahujících 2,5 a 5 % lněné vlákniny z odrůd zlatého a hnědého lnu nepotvrzují průkazné změny technologické kvality proti pšeničné mouce. Při přípravě těsta bylo zjištěno zvýšení vaznosti pro všechny směsi s lněnou vlákninou. Rozdíl (bez ohledu na botanický původ vzorků) o cca 5 % je charakteristický pro nižší přídavek a zvýšení vaznosti o 10 % odpovídá dvojnásobnému přidanému množství. Měrný objem pečiva se vlivem lněné vlákniny zvýšil v závislosti na druhu a výši přídavku. Byl zjištěn také vliv původu vzorku, tedy ročníku sklizně lnu užitého pro výrobu lněné vlákniny. Výpočtem bylo stanoveno, že konzumací 200 g pečiva s 10 % lněné vlákniny lze uhradit téměř 30 % doporučené denní dávky vlákniny.
Název v anglickém jazyce
Linseed fiber - technological impact and nutritional benefits for cereal products
Popis výsledku anglicky
Linseed fiber (LF) refers to a commercial product obtained after pressing or oil extraction and sifting in bulk form. Products of domestic and foreign origin have a comparable average nutritional composition for the production of brown and gold flax seeds (carbohydrates 2.4 g, protein 32.0 g, fat 16.6 g, determined at 100.0 g). The results of laboratory analyses of composite flours containing 2,5% and 5% LF from the varieties of gold and brown linseed do not confirm the proven technological changes as compared to wheat flour. In the phase of dough preparation, an increase in water absorption was found for all blends with flax fiber. The differences (regardless of the botanical origin of the LF samples) by about 5% is characteristic of the lower additions and the 10% increase is equal to the twofold one. The specific volume of bread baked with the fibre increased, depending on the type and dosage of LF. The effect of the origin of the sample, i.e. the harvest year for the flax seeds used for the production of fLF, was also found. The calculation determined that consuming 200 g of 10% flax fiber can be used to cover nearly 30% of the recommended daily intake.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510274" target="_blank" >QJ1510274: Produkce a komplexní šetrné zpracování lněného semene a jeho aplikace do nových funkčních potravin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XLVIII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-7592-029-4
ISSN
1802-1433
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
66-69
Název nakladatele
VŠCHT + VÚPP
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
28. 5. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—