Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Storage-Induced Changes in Volatile Compounds in Argan Oils Obtained from Raw and Roasted Kernels

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43916475" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43916475 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1002/aocs.12148" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1002/aocs.12148</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1002/aocs.12148" target="_blank" >10.1002/aocs.12148</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Storage-Induced Changes in Volatile Compounds in Argan Oils Obtained from Raw and Roasted Kernels

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Volatile compounds of argan oils obtained from raw and roasted kernels and subjected to accelerated storage test at 60 degrees C were profiled by means of headspace solid-phase microextraction with gas chromatography coupled with high-resolution time-of-flight mass spectrometry (HS-SPME-GC-HRToFMS), followed by statistical multivariate analysis (MVA). Main volatile markers differentiating oils during storage were identified as 2-methylbutanal, acetic acid, pentanal, hexanal, 2,5-dimethylpyrazine, methyl pyrazine, 2,3-butanediol, and 1-methyl-1H-pyrrole. Principal component analysis (PCA) results show that MVA is suitable for differentiating between raw and roasted argan oils of various degrees of oxidation. Key odorants in both oils were determined by gas chromatography-olfactometry (GC-O) analysis, indicating butanal as the most prominent odorant for raw argan oil (flavor dilution [FD] = 8), whereas 3-isopropyl-2-methoxypyrazine and 2-ethyl-3,5-dimethylpyrazine with FD values of 1024 were the most prominent among 23 odorants in argan oil obtained from roasted kernels. Peroxide values (PV) indicate that argan oil obtained from roasted kernels is significantly less prone to oxidation than oil obtained from unroasted kernels.

  • Název v anglickém jazyce

    Storage-Induced Changes in Volatile Compounds in Argan Oils Obtained from Raw and Roasted Kernels

  • Popis výsledku anglicky

    Volatile compounds of argan oils obtained from raw and roasted kernels and subjected to accelerated storage test at 60 degrees C were profiled by means of headspace solid-phase microextraction with gas chromatography coupled with high-resolution time-of-flight mass spectrometry (HS-SPME-GC-HRToFMS), followed by statistical multivariate analysis (MVA). Main volatile markers differentiating oils during storage were identified as 2-methylbutanal, acetic acid, pentanal, hexanal, 2,5-dimethylpyrazine, methyl pyrazine, 2,3-butanediol, and 1-methyl-1H-pyrrole. Principal component analysis (PCA) results show that MVA is suitable for differentiating between raw and roasted argan oils of various degrees of oxidation. Key odorants in both oils were determined by gas chromatography-olfactometry (GC-O) analysis, indicating butanal as the most prominent odorant for raw argan oil (flavor dilution [FD] = 8), whereas 3-isopropyl-2-methoxypyrazine and 2-ethyl-3,5-dimethylpyrazine with FD values of 1024 were the most prominent among 23 odorants in argan oil obtained from roasted kernels. Peroxide values (PV) indicate that argan oil obtained from roasted kernels is significantly less prone to oxidation than oil obtained from unroasted kernels.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10611 - Plant sciences, botany

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LO1601" target="_blank" >LO1601: Pražské vysokoškolské analytické centrum II a III - NPU 2015-2020</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal American Oil Chem.Society

  • ISSN

    0003-021X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    95

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    DE - Spolková republika Německo

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    1475-1485

  • Kód UT WoS článku

    000450000000002

  • EID výsledku v databázi Scopus