Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití olfaktometrie pro hodnocení vůně řepkových olejů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43930943" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43930943 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22330/24:43930944

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití olfaktometrie pro hodnocení vůně řepkových olejů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Plynová chromatografie-olfaktometrie (GC-O) představuje integraci senzorické a instrumentální analýzy vonných látek. Metoda kombinuje separaci senzoricky aktivních látek pomocí plynové chromatografie a detekci pomocí čichového ústrojí v lidském nose. V prezentaci jsou shrnuty praktické aspekty olfaktometrie jako je výběr a školení hodnotitelů a zajištění vysokého zakoncentrování analytů pomocí metody SAFE (metoda odpařování aromat za asistence rozpouštědla). Následně jsou prezentovány výsledky stanovení klíčových vonných látek v řepkových olejích v závislosti na způsobu lisování a stupni rafinace.

  • Název v anglickém jazyce

    Application of olfactometry to assess the aroma of rapeseed oils

  • Popis výsledku anglicky

    Integration of sensory and instrumental analysis of volatile compounds is represented by gas chromatography-olfactometry (GC-O), which combines the separation of aroma active compounds using gas chromatography and detection using the human olfactory system. The presentation summarises the practical aspects of olfactometry, such as the selection and training of evaluators and ensuring high concentration of analytes using the SAFE method (solvent-assisted flavour evaporation). Subsequently, the results of the determination of key odorants in rapeseed oils are presented, depending on the method of pressing and the degree of refining.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK22010135" target="_blank" >QK22010135: Nové trvale udržitelné způsoby zpracování a využití tuzemských olejnin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů