Využití olfaktometrie pro hodnocení vůně řepkových olejů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43930943" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43930943 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22330/24:43930944
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití olfaktometrie pro hodnocení vůně řepkových olejů
Popis výsledku v původním jazyce
Plynová chromatografie-olfaktometrie (GC-O) představuje integraci senzorické a instrumentální analýzy vonných látek. Metoda kombinuje separaci senzoricky aktivních látek pomocí plynové chromatografie a detekci pomocí čichového ústrojí v lidském nose. V prezentaci jsou shrnuty praktické aspekty olfaktometrie jako je výběr a školení hodnotitelů a zajištění vysokého zakoncentrování analytů pomocí metody SAFE (metoda odpařování aromat za asistence rozpouštědla). Následně jsou prezentovány výsledky stanovení klíčových vonných látek v řepkových olejích v závislosti na způsobu lisování a stupni rafinace.
Název v anglickém jazyce
Application of olfactometry to assess the aroma of rapeseed oils
Popis výsledku anglicky
Integration of sensory and instrumental analysis of volatile compounds is represented by gas chromatography-olfactometry (GC-O), which combines the separation of aroma active compounds using gas chromatography and detection using the human olfactory system. The presentation summarises the practical aspects of olfactometry, such as the selection and training of evaluators and ensuring high concentration of analytes using the SAFE method (solvent-assisted flavour evaporation). Subsequently, the results of the determination of key odorants in rapeseed oils are presented, depending on the method of pressing and the degree of refining.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK22010135" target="_blank" >QK22010135: Nové trvale udržitelné způsoby zpracování a využití tuzemských olejnin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů