VYUŽITÍ OLFAKTOMETRIE PRO HODNOCENÍ SENZORICKÝCH VLASTNOSTÍ POTRAVIN
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43928253" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43928253 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
VYUŽITÍ OLFAKTOMETRIE PRO HODNOCENÍ SENZORICKÝCH VLASTNOSTÍ POTRAVIN
Popis výsledku v původním jazyce
Spojení senzorické a instrumentální analýzy pachových látek představuje plynová chromatografie ve spojení s olfaktometrií (GC-O). GC-O kombinuje separaci senzoricky aktivních látek pomocí plynové chromatografie a detekci pomocí lidského čichového systému. V následujících kapitolách jsou shrnuty praktické aspekty olfaktometrie na příkladech z naší laboratorní praxe. Konkrétně se jedná o vývoj, ověření a aplikaci metody pro stanovení výskytu senzoricky aktivních látek v řepkových olejích v závislosti na způsobu lisování nebo extrakce a stupni rafinace.
Název v anglickém jazyce
APPLICATION OF OLFACTOMETRY TO EVALUATE SENSORY PROPERTIES OF FOOD
Popis výsledku anglicky
The integration of sensory and instrumental analysis of odour compounds is represented by the gas chromatography-olfactometry (GC-O) combining the separation of sensory active compounds using gas chromatography and detection using the human olfactory system. In the following chapters, the practical aspects of olfactometry are summarised using examples from our laboratory practise. Specifically, it involves the development, verification, and application of a method for determining the occurrence of sensory active compounds in rapeseed oils depending on the method of pressing or extraction and the degree of refining.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK22010135" target="_blank" >QK22010135: Nové trvale udržitelné způsoby zpracování a využití tuzemských olejnin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů