Olfaktometrie v lesnickém výzkumu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43410%2F14%3A43911470" target="_blank" >RIV/62156489:43410/14:43911470 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Olfaktometrie v lesnickém výzkumu
Popis výsledku v původním jazyce
Co je to olfaktometrie a jak lze tuto metodu využít v lesnickém výzkumu, to j sou dvě základní otázky, na něž jsem dostala odpověď na Univerzitě v německém Göttingenu. Stáž probíhala na pracovišti Ústavu zoologie a ochrany lesa, vedeném profesorem Dr. Štefanem Schützern, předním odborníkem na olfaktometrii v lesnickém výzkumu. Olfaktometrie je metoda na měření citlivosti čichu, při níž se hodnotí reakce na expozici čichově dráždivými látkami. V našem případě hmyz, reaguje prostřednictvím čichových receptorů umístěných v tykadlech, na těkavé látky vylučované jiným hmyzem, stresovanými stromy, houbami, plísněmi či jinými mikroorganismy. A právě studium těchto látek a jejich vliv na hmyz, je předmětem aplikace olfaktometrie v lesnickém výzkumu. Prvním krokem je odběr vzdušniny a následná identifikace přítomných látek pomocí plynové chromatografie s hmotnostní detekcí (GC/MS), druhým krokem je pak využití tykadla brouka, jako citlivého detektoru (tzv. elektro-anténo-grafu), který nám řekne, zda je chemické individuum pro brouka zájmové, či nikoliv. Jedinečné spojení GC/MS/EAG používají vědci na pracovišti v Göttingenu, s nímž byla v rámci stáže navázána spolupráce.
Název v anglickém jazyce
Olfactometry in forestry research
Popis výsledku anglicky
What is olfactometry and how this method can be used in forestry research? I received the answer to these questions at the University of Göttingen, Germany. My intership took place at the Institute of Forest Zoology and Forest Conservation, headed by Professor Dr. Schütz, a leading expert on olfactometry in forestry research. Olfactometry is a method of measuring the sensitivity of smell, in which is assessed a response to exposure of olfactory irritants. In our case, the insect responds through the olfactory receptors, located in the antennae, the volatile compounds secreted by other insect, stressed trees, fungi, molds or other microorganisms. The study of these compounds and their effect on insect is olfactometry application in forestry research. The first step is the collection of air and subsequent identification of the present compounds using gas chromatography with mass spectrometry (GC/MS), the second step is using beetle's antenna as a sensitive detector (so-called electroantennograph - EAG) that can tell us whether the compound is the beetle interest or not. Unique combination GC/MS/EAG is used by scientists in Göttingen. During my intership cooperation was estabilished.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GK - Lesnictví
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EE2.4.31.0214" target="_blank" >EE2.4.31.0214: Platforma pro studium a inventarizaci lesních ekosystémů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů