Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antioxidative effect of phenolic acids octyl esters on rapeseed oil stability

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43916668" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43916668 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22810/18:43916668

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2018.05.033" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2018.05.033</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2018.05.033" target="_blank" >10.1016/j.lwt.2018.05.033</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Antioxidative effect of phenolic acids octyl esters on rapeseed oil stability

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Octyl esters of sinapic, ferulic and caffeic acids added to refined rapeseed oil in the concentration range between 0.005 and 0.9% were studied as a potential antioxidants soluble in fats. The effect of octyl esters addition on oxidative stability of rapeseed oil was evaluated by the Rancimat method, and a positive linear correlations (r = 0.8993-0.9546) between the induction times (IP) and phenolipids concentrations were found. Moreover, radical-scavenging capacity of oils with lipophilized phenolic acids was evaluated against 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) radical. The fortified rapeseed oils revealed higher antioxidant capacity (DPPH = 361-15191 pmol Trolox (TE)/100 g) and an increase in oxidative stability (IP = 4.0-12.5 h) in comparison with the refined rapeseed oil (DPPH = 334 mu mol TE/100 g and IP = 3.9 h). Protection factors (1.03-3.21) for the enriched rapeseed oils indicate an antioxidant activity of the synthesized phenolipids.

  • Název v anglickém jazyce

    Antioxidative effect of phenolic acids octyl esters on rapeseed oil stability

  • Popis výsledku anglicky

    Octyl esters of sinapic, ferulic and caffeic acids added to refined rapeseed oil in the concentration range between 0.005 and 0.9% were studied as a potential antioxidants soluble in fats. The effect of octyl esters addition on oxidative stability of rapeseed oil was evaluated by the Rancimat method, and a positive linear correlations (r = 0.8993-0.9546) between the induction times (IP) and phenolipids concentrations were found. Moreover, radical-scavenging capacity of oils with lipophilized phenolic acids was evaluated against 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) radical. The fortified rapeseed oils revealed higher antioxidant capacity (DPPH = 361-15191 pmol Trolox (TE)/100 g) and an increase in oxidative stability (IP = 4.0-12.5 h) in comparison with the refined rapeseed oil (DPPH = 334 mu mol TE/100 g and IP = 3.9 h). Protection factors (1.03-3.21) for the enriched rapeseed oils indicate an antioxidant activity of the synthesized phenolipids.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    LWT - Food Science and Technology

  • ISSN

    0023-6438

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    96

  • Číslo periodika v rámci svazku

    OCT 2018

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    193-198

  • Kód UT WoS článku

    000440391700026

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85047206259