Influence of carrageenan on the preparation and stability of w/o/w double milk emulsions
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43916804" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43916804 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.idairyj.2018.06.001" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.idairyj.2018.06.001</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.idairyj.2018.06.001" target="_blank" >10.1016/j.idairyj.2018.06.001</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Influence of carrageenan on the preparation and stability of w/o/w double milk emulsions
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of this work was to achieve stable milk-based water-in-oil-in-water (w/o/w) that could be functional components in fermented products. Carrageenan GENULACTA® NM-300 was found to be a suitable stabiliser of the internal water phase and an answer to the question of how to handle the aggregation of w/o droplets. Polyglycerolpolyricinoleate (PGPR) and sunflower lecithin have previously been used as emulsifiers. All experiments confirmed that PGPR is a more appropriate emulsifier than sunflower lecithin. However, even a mixture of PGPR and sunflower lecithin did not support a stable double emulsion. In contrast, a combination of milk fat with 5% PGPR, plus 0.5% carrageenan in the internal and 0.03% carrageenan in the external water phases, showed the best stability.
Název v anglickém jazyce
Influence of carrageenan on the preparation and stability of w/o/w double milk emulsions
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to achieve stable milk-based water-in-oil-in-water (w/o/w) that could be functional components in fermented products. Carrageenan GENULACTA® NM-300 was found to be a suitable stabiliser of the internal water phase and an answer to the question of how to handle the aggregation of w/o droplets. Polyglycerolpolyricinoleate (PGPR) and sunflower lecithin have previously been used as emulsifiers. All experiments confirmed that PGPR is a more appropriate emulsifier than sunflower lecithin. However, even a mixture of PGPR and sunflower lecithin did not support a stable double emulsion. In contrast, a combination of milk fat with 5% PGPR, plus 0.5% carrageenan in the internal and 0.03% carrageenan in the external water phases, showed the best stability.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
International Dairy Journal
ISSN
0958-6946
e-ISSN
—
Svazek periodika
1
Číslo periodika v rámci svazku
87
Stát vydavatele periodika
BE - Belgické království
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
54-59
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—