Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Izolace laktoferinu a laktoperoxidasy pomocí iontově-výměnné preparativní chromatografie

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917186" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917186 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Izolace laktoferinu a laktoperoxidasy pomocí iontově-výměnné preparativní chromatografie

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Laktoferin a laktoperoxidasa patří mezi minoritní syrovátkové bílkoviny, které díky svým funkčním vlastnostem nachází uplatnění v potravinářském, farmaceutickém a kosmetickém průmyslu. Preparativní iontově – výměnná chromatografie na katexu je jednou z nejvhodnějších metod pro separaci těchto proteinů, a to především díky jejich vysokému izoelektrickému bodu. K izolaci laktoferinu a laktoperoxidasy byla použita odtučněná kyselá a sladká syrovátka, která byla před separací zahuštěna na ultrafiltrační jednotce ӒKTA flux za použití 50 kDa membrány. Separace laktoferinu a laktoperoxidasy byla prováděna pomocí preparativní iontově – výměnné chromatografie na přístroji ӒKTA pure. K separaci byla použita kolona HiScale 16 se sorbentem WorkBeads 40S. Čistota a koncentrace získaných bílkovinných frakcí byly stanoveny pomocí RP-HPLC (laktoferin) a spektrofotometrickou metodou s využitím ABTS jako substrátu (laktoperoxidasa). Získané frakce byly testovaný také pomocí SDS-PAGE elektroforézy. Během měření se podařilo získat obě bílkovinné frakce. Průměrný obsah laktoferinu získaný ze sladké syrovátky byl 1,12 mg·ml-1 o čistotě 62 % a z kyselé syrovátky 1,62 mg·ml-1 o čistotě 67 %. Obsah laktoperoxidasy byl ve frakci získané ze sladké syrovátky 1,20 mg·ml-1 a ve frakci získané z kyselé syrovátky 0,49 mg·ml-1.

  • Název v anglickém jazyce

    Isolation of lactoferrin and lactoperoxidase by preparative ion-exchange chromatography

  • Popis výsledku anglicky

    Lactoferrin and lactoperoxidase are minor whey proteins, which are used in the food, pharmaceutical and cosmetic industries due to their functional properties. Preparative ion-exchange chromatography on cation exchanger is one of the most suitable methods for separation of these proteins, mainly due to their high isoelectric point. For the isolation of lactoferrin and lactoperoxidase, defatted acidic and sweet whey was used. Whey was concentrated on the ultrafiltration unit ӒKTA flux using a 50 kDa membrane before separation. Separation of lactoferrin and lactoperoxidase was performed by preparative ion-exchange chromatography on the ӒKTA pure unit. HiScale 16 column with WorkBeads 40S sorbent was used for separation. The purity and concentration of the obtained proteins were determined by RP-HPLC (lactoferrin) and by spectrophotometric method using ABTS as the substrate (lactoperoxidase). The protein fractions were also tested by SDS-PAGE. Both protein fractions were obtained during the measurement. Concentration of lactoferrin isolated from the sweet whey was 1.12 mg·ml-1 (purity: 62 %) and from acidic whey was 1.62 mg·ml-1 (purity: 67 %). The lactoperoxidase concentration in the fraction obtained from sweet whey was 1.20 mg·ml-1 and in the fraction obtained from the acid whey 0.49 mg·ml-1.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník Celostátní přehlídky sýrů 2018: Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7592-030-0

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    195-200

  • Název nakladatele

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    24. 1. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku