Izolace laktoferinu a laktoperoxidasy pomocí iontově-výměnné preparativní chromatografie
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917186" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917186 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Izolace laktoferinu a laktoperoxidasy pomocí iontově-výměnné preparativní chromatografie
Popis výsledku v původním jazyce
Laktoferin a laktoperoxidasa patří mezi minoritní syrovátkové bílkoviny, které díky svým funkčním vlastnostem nachází uplatnění v potravinářském, farmaceutickém a kosmetickém průmyslu. Preparativní iontově – výměnná chromatografie na katexu je jednou z nejvhodnějších metod pro separaci těchto proteinů, a to především díky jejich vysokému izoelektrickému bodu. K izolaci laktoferinu a laktoperoxidasy byla použita odtučněná kyselá a sladká syrovátka, která byla před separací zahuštěna na ultrafiltrační jednotce ӒKTA flux za použití 50 kDa membrány. Separace laktoferinu a laktoperoxidasy byla prováděna pomocí preparativní iontově – výměnné chromatografie na přístroji ӒKTA pure. K separaci byla použita kolona HiScale 16 se sorbentem WorkBeads 40S. Čistota a koncentrace získaných bílkovinných frakcí byly stanoveny pomocí RP-HPLC (laktoferin) a spektrofotometrickou metodou s využitím ABTS jako substrátu (laktoperoxidasa). Získané frakce byly testovaný také pomocí SDS-PAGE elektroforézy. Během měření se podařilo získat obě bílkovinné frakce. Průměrný obsah laktoferinu získaný ze sladké syrovátky byl 1,12 mg·ml-1 o čistotě 62 % a z kyselé syrovátky 1,62 mg·ml-1 o čistotě 67 %. Obsah laktoperoxidasy byl ve frakci získané ze sladké syrovátky 1,20 mg·ml-1 a ve frakci získané z kyselé syrovátky 0,49 mg·ml-1.
Název v anglickém jazyce
Isolation of lactoferrin and lactoperoxidase by preparative ion-exchange chromatography
Popis výsledku anglicky
Lactoferrin and lactoperoxidase are minor whey proteins, which are used in the food, pharmaceutical and cosmetic industries due to their functional properties. Preparative ion-exchange chromatography on cation exchanger is one of the most suitable methods for separation of these proteins, mainly due to their high isoelectric point. For the isolation of lactoferrin and lactoperoxidase, defatted acidic and sweet whey was used. Whey was concentrated on the ultrafiltration unit ӒKTA flux using a 50 kDa membrane before separation. Separation of lactoferrin and lactoperoxidase was performed by preparative ion-exchange chromatography on the ӒKTA pure unit. HiScale 16 column with WorkBeads 40S sorbent was used for separation. The purity and concentration of the obtained proteins were determined by RP-HPLC (lactoferrin) and by spectrophotometric method using ABTS as the substrate (lactoperoxidase). The protein fractions were also tested by SDS-PAGE. Both protein fractions were obtained during the measurement. Concentration of lactoferrin isolated from the sweet whey was 1.12 mg·ml-1 (purity: 62 %) and from acidic whey was 1.62 mg·ml-1 (purity: 67 %). The lactoperoxidase concentration in the fraction obtained from sweet whey was 1.20 mg·ml-1 and in the fraction obtained from the acid whey 0.49 mg·ml-1.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník Celostátní přehlídky sýrů 2018: Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7592-030-0
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
195-200
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
24. 1. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—