Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Lactobacillus plantarum a jeho potenciál pro využití v mlékárenských technologiích

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917361" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917361 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Lactobacillus plantarum a jeho potenciál pro využití v mlékárenských technologiích

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Bakterie mléčného kvašení jsou klasicky využívány při výrobě celé řady fermentovaných výrobků, jejich specifické metabolity a zdravotní účinky jsou předmětem řady vědeckých studií. V posledních letech se pozornost zaměřuje na studium funkčních vlastností kmenů Lactobacillus plantarum a jeho aplikace v mlékárenských výrobcích. V práci jsou shrnuty obecně poznatky o vlastnostech L. plantarum, jeho výskytu, metabolickém profilu a dosavadních znalostech z oblasti zdravotních účinků zaměřených na kmen L. plantarum 299v. Experimentální část práce je věnována charakteristice (antimikrobiální a antifungální aktivita, růst v prostředí žlučových solí a cholesterolu, autoagregace) osmi vybraných kmenů L. plantarum a jejich schopnosti využívat netradiční rostlinné substráty jako potencionální prebiotika. Poslední část prezentace se týká průkazu genů a aktivity enzymu hydrolasa žlučových solí a schopnosti testovaných kmenů snižovat koncentraci volného cholesterolu v médiu.

  • Název v anglickém jazyce

    Lactobacillus plantarum and his potential for use in dairy industry

  • Popis výsledku anglicky

    Lactic acid bacteria are important technological microorganisms, mainly used for the production of dairy fermented products. Moreover, some of these bacteria are also defined as probiotic microorganisms. In this work, the experimental studies focused on the characteristics of Lactobacillus plantarum strains. The functional properties of eight Lactobacillus plantarum strains of different origin were tested. In vitro tests included: antimicrobial activity against conditional pathogens, bile salt hydrolase (BSH) activity, cholesterol assimilation and antifungal activity. Antibacterial activity caused especially by live cells against S. aureus, E. coli, P. aeruginosa, B. cereus and L. monocytogenes, and antifungal activity against F. culmorum and C. albicans were proved. All tested strains possessed BSH activity and showed higher hydrolysis of glycocholate. Deconjugation activity was higher at stationary growth phase compared to exponential phase. The removal of cholesterol from PBS buffer by live cells ranging from 12 to 16 %. Tested lactobacilli showed promising functional properties. Thus, the results indicate that certain strains of Lactobacillus plantarum can be a potential probiotics suitable for application in functional foods and dietary supplements.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník Celostátní přehlídky sýrů 2018: Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7592-030-0

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    67-72

  • Název nakladatele

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    24. 1. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku