Lactobacillus plantarum a jeho potenciál pro využití v mlékárenských technologiích
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917361" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917361 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Lactobacillus plantarum a jeho potenciál pro využití v mlékárenských technologiích
Popis výsledku v původním jazyce
Bakterie mléčného kvašení jsou klasicky využívány při výrobě celé řady fermentovaných výrobků, jejich specifické metabolity a zdravotní účinky jsou předmětem řady vědeckých studií. V posledních letech se pozornost zaměřuje na studium funkčních vlastností kmenů Lactobacillus plantarum a jeho aplikace v mlékárenských výrobcích. V práci jsou shrnuty obecně poznatky o vlastnostech L. plantarum, jeho výskytu, metabolickém profilu a dosavadních znalostech z oblasti zdravotních účinků zaměřených na kmen L. plantarum 299v. Experimentální část práce je věnována charakteristice (antimikrobiální a antifungální aktivita, růst v prostředí žlučových solí a cholesterolu, autoagregace) osmi vybraných kmenů L. plantarum a jejich schopnosti využívat netradiční rostlinné substráty jako potencionální prebiotika. Poslední část prezentace se týká průkazu genů a aktivity enzymu hydrolasa žlučových solí a schopnosti testovaných kmenů snižovat koncentraci volného cholesterolu v médiu.
Název v anglickém jazyce
Lactobacillus plantarum and his potential for use in dairy industry
Popis výsledku anglicky
Lactic acid bacteria are important technological microorganisms, mainly used for the production of dairy fermented products. Moreover, some of these bacteria are also defined as probiotic microorganisms. In this work, the experimental studies focused on the characteristics of Lactobacillus plantarum strains. The functional properties of eight Lactobacillus plantarum strains of different origin were tested. In vitro tests included: antimicrobial activity against conditional pathogens, bile salt hydrolase (BSH) activity, cholesterol assimilation and antifungal activity. Antibacterial activity caused especially by live cells against S. aureus, E. coli, P. aeruginosa, B. cereus and L. monocytogenes, and antifungal activity against F. culmorum and C. albicans were proved. All tested strains possessed BSH activity and showed higher hydrolysis of glycocholate. Deconjugation activity was higher at stationary growth phase compared to exponential phase. The removal of cholesterol from PBS buffer by live cells ranging from 12 to 16 %. Tested lactobacilli showed promising functional properties. Thus, the results indicate that certain strains of Lactobacillus plantarum can be a potential probiotics suitable for application in functional foods and dietary supplements.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník Celostátní přehlídky sýrů 2018: Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7592-030-0
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
67-72
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
24. 1. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—