Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení přirozených a cizích amylas pro hodnocení kvality a autenticity medu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917363" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917363 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2018.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2018.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení přirozených a cizích amylas pro hodnocení kvality a autenticity medu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Med je často vyhledávaná potravina s výjimečnými nutričními vlastnostmi. Na českém trhu se neustále vyskytuje velké množství falšovaných či nekvalitních medů. Ve většině zemí je využívána aktivita enzymů jako legislativní ukazatel čerstvosti či zpracování. Stanovení cizích amylas obvykle slouží pro zjištění přídavku škrobových sirupů do medu, což je obecně považováno za nejčastější způsob falšování. Cílem této práce je ověření metod pro stanovení aktivity amylas v medu. Pro otestování metod byly použity modelové vzorky obsahující tři základní druhy amylas (α-, β- a γ-amylasa) a reálné vzorky z české tržní sítě. Pro stanovení aktivity α-amylasy byly použity 3 metody (metoda podle Schadeho, Phadebas metoda a Alfa Amylase Megazyme test) a pro zjištění aktivity β-amylasy byl použit Beta Amylase Megazyme test. Přirozeně se v medu vyskytuje pouze α-amylasa, přítomnost β- nebo γ-amylasy ukazuje na přídavek škrobových sirupů.

  • Název v anglickém jazyce

    81/5000 Determination of natural and foreign amylases for evaluation of honey quality and authenticity

  • Popis výsledku anglicky

    Honey is often a sought after food with exceptional nutritional properties. A large number of counterfeit or low-quality honey is still present on the Czech market. It is used in most countries enzyme activity as a legislative indicator of freshness or processing. Determination of foreign amylas usually serves to determine the addition of starch syrups to honey, which is generally considered to be the most common form of falsification. The aim of this work is to verify the methods for determining amylas activity in honey. To test the methods, model samples containing three basic types of amylas (α-, β- and γ-amylasa) and real samples from the Czech market network were used. 3 methods were used to determine α-amylase activity (Schade method, Phadebas method and Alpha Amylase Megazyme assay), and the Beta Amylase Megazyme test was used to determine β-amylase activity. Naturally, only α-amylase occurs in honey, the presence of β- or γ-amylases indicates the addition of starch syrups.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20401 - Chemical engineering (plants, products)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XLVIII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-7592-029-4

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

    1802-1433

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    102-106

  • Název nakladatele

    VŠCHT + VÚPP

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    28. 5. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku