Stanovení přirozených a cizích amylas pro hodnocení kvality a autenticity medu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917363" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917363 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2018.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2018.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení přirozených a cizích amylas pro hodnocení kvality a autenticity medu
Popis výsledku v původním jazyce
Med je často vyhledávaná potravina s výjimečnými nutričními vlastnostmi. Na českém trhu se neustále vyskytuje velké množství falšovaných či nekvalitních medů. Ve většině zemí je využívána aktivita enzymů jako legislativní ukazatel čerstvosti či zpracování. Stanovení cizích amylas obvykle slouží pro zjištění přídavku škrobových sirupů do medu, což je obecně považováno za nejčastější způsob falšování. Cílem této práce je ověření metod pro stanovení aktivity amylas v medu. Pro otestování metod byly použity modelové vzorky obsahující tři základní druhy amylas (α-, β- a γ-amylasa) a reálné vzorky z české tržní sítě. Pro stanovení aktivity α-amylasy byly použity 3 metody (metoda podle Schadeho, Phadebas metoda a Alfa Amylase Megazyme test) a pro zjištění aktivity β-amylasy byl použit Beta Amylase Megazyme test. Přirozeně se v medu vyskytuje pouze α-amylasa, přítomnost β- nebo γ-amylasy ukazuje na přídavek škrobových sirupů.
Název v anglickém jazyce
81/5000 Determination of natural and foreign amylases for evaluation of honey quality and authenticity
Popis výsledku anglicky
Honey is often a sought after food with exceptional nutritional properties. A large number of counterfeit or low-quality honey is still present on the Czech market. It is used in most countries enzyme activity as a legislative indicator of freshness or processing. Determination of foreign amylas usually serves to determine the addition of starch syrups to honey, which is generally considered to be the most common form of falsification. The aim of this work is to verify the methods for determining amylas activity in honey. To test the methods, model samples containing three basic types of amylas (α-, β- and γ-amylasa) and real samples from the Czech market network were used. 3 methods were used to determine α-amylase activity (Schade method, Phadebas method and Alpha Amylase Megazyme assay), and the Beta Amylase Megazyme test was used to determine β-amylase activity. Naturally, only α-amylase occurs in honey, the presence of β- or γ-amylases indicates the addition of starch syrups.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
20401 - Chemical engineering (plants, products)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XLVIII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-7592-029-4
ISSN
1802-1433
e-ISSN
1802-1433
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
102-106
Název nakladatele
VŠCHT + VÚPP
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
28. 5. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—