Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vývoj a výroba nových sterilovaných výrobků ze zeleniny

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917489" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917489 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vývoj a výroba nových sterilovaných výrobků ze zeleniny

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Společnost PIKA, a.s. v rámci projektu inovovala výrobní program a vyvinula nové skupiny výrobků, které jsou díky vhodné kombinaci zeleniny, hub a nálevu senzoricky přijatelné pro široký okruh spotřebitelů. Nové skupiny výrobků lze zařadit mezi méně kyselé nebo nekyselé potraviny (pH 4,0 až 5,6). Díky tomu musí jejich výroba probíhat za přísnějších hygienických a provozních podmínek, než jaké byly doposud používány u vyráběných produktů (zelenina v kyselém nálevu). V rámci projektu byly vyvinuty výrobky, jak do již využívaných obalových materiálů, jako jsou konzervárenské sklenice a kovové konzervy, tak do nových plastových obalů jako polotovar pro další zpracovatele. Nové produkty lze rozdělit podle způsobu využití do tří kategorií. První kategorii tvoří výrobky, které jsou určeny stejně jako čerstvé saláty k přímé spotřebě nebo k další kulinární úpravě (polotovar pro výrobu pokrmů, například rizoto) a tvoří ji výrobky ze zeleniny a hub v různém poměru. Druhou skupinou jsou jednodruhové nebo míchané výrobky z hub (hlívy a žampiónů). Poslední třetí skupinu tvoří jednodruhové produkty balené v plastovém obalu a slouží jako polotovar pro další zpracovatele (například okurky nebo hrášek v mírně slaném nálevu v plastových pytlích). Díky inovačnímu projektu, v rámci kterého byla provedena investice do nových výrobních prostor a nové technologie, se podařilo rozšířit sortiment produktů o výrobky ze zeleniny a hub, ze kterých je díky šetrnému a řízenému procesu sterilace získán mikrobiálně a senzoricky stabilní produkt s maximálním možným zachováním nutričně cenných složek používaných surovin.

  • Název v anglickém jazyce

    Development and production of new sterilized vegetable products

  • Popis výsledku anglicky

    Company PIKA, a.s. as part of the project, it has innovated the production program and developed new product groups that are sensitively suited to a wide range of consumers thanks to the combination of vegetables, mushrooms and brine. New product groups can be classified as less acidic or non-acidic foods (pH 4.0 to 5.6). Consequently, their production must be carried out under stricter hygienic and operational conditions than those used in the case of manufactured products (acidified vegetables). Within the project, the products of the used packaging materials, such as canning glasses and metal cans, were developed as well as new plastic packaging as a semi-finished product for other processors. New products can be divided into three categories according to their use. The first category consists of products which are designed as well as fresh salads intended for direct consumption or for further culinary processing (semifinished food preparation, eg Risotto) and produce vegetable and mushroom products in different proportions. The second group is single or mixed products from mushrooms (mucilage and mushrooms). The last third group consists of single products packaged in plastic packaging and serves as a semi-finished product for other processors (eg Cucumbers or pastries in a slightly salty filling in plastic bags). Thanks to an innovative project that has invested in new production areas and new technologies, an assortment of vegetables and mushrooms has been expanded to provide a microbially and sensitively stable product with sterile and controlled sterilization, with the maximum possible nutritional preservation of the valuable ingredients used .

Klasifikace

  • Druh

    Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20401 - Chemical engineering (plants, products)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    O - Projekt operacniho programu

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    15/001/16220/564/000012

  • Číselná identifikace

    15/001/16220/564/000012

  • Technické parametry

    Smlouva o spolupráci &quot;Vývoj a výroba nových sterilovaných výrobků ze zeleniny&quot;

  • Ekonomické parametry

    Vývoj nových výrobků, ověření technologie

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

  • Název vlastníka

    Ústav konzervace potravin a technologie masa, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT v Praze

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence

  • Požadavek na licenční poplatek

    A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem