Vývoj a výroba nových sterilovaných výrobků ze zeleniny
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917489" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917489 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vývoj a výroba nových sterilovaných výrobků ze zeleniny
Popis výsledku v původním jazyce
Společnost PIKA, a.s. v rámci projektu inovovala výrobní program a vyvinula nové skupiny výrobků, které jsou díky vhodné kombinaci zeleniny, hub a nálevu senzoricky přijatelné pro široký okruh spotřebitelů. Nové skupiny výrobků lze zařadit mezi méně kyselé nebo nekyselé potraviny (pH 4,0 až 5,6). Díky tomu musí jejich výroba probíhat za přísnějších hygienických a provozních podmínek, než jaké byly doposud používány u vyráběných produktů (zelenina v kyselém nálevu). V rámci projektu byly vyvinuty výrobky, jak do již využívaných obalových materiálů, jako jsou konzervárenské sklenice a kovové konzervy, tak do nových plastových obalů jako polotovar pro další zpracovatele. Nové produkty lze rozdělit podle způsobu využití do tří kategorií. První kategorii tvoří výrobky, které jsou určeny stejně jako čerstvé saláty k přímé spotřebě nebo k další kulinární úpravě (polotovar pro výrobu pokrmů, například rizoto) a tvoří ji výrobky ze zeleniny a hub v různém poměru. Druhou skupinou jsou jednodruhové nebo míchané výrobky z hub (hlívy a žampiónů). Poslední třetí skupinu tvoří jednodruhové produkty balené v plastovém obalu a slouží jako polotovar pro další zpracovatele (například okurky nebo hrášek v mírně slaném nálevu v plastových pytlích). Díky inovačnímu projektu, v rámci kterého byla provedena investice do nových výrobních prostor a nové technologie, se podařilo rozšířit sortiment produktů o výrobky ze zeleniny a hub, ze kterých je díky šetrnému a řízenému procesu sterilace získán mikrobiálně a senzoricky stabilní produkt s maximálním možným zachováním nutričně cenných složek používaných surovin.
Název v anglickém jazyce
Development and production of new sterilized vegetable products
Popis výsledku anglicky
Company PIKA, a.s. as part of the project, it has innovated the production program and developed new product groups that are sensitively suited to a wide range of consumers thanks to the combination of vegetables, mushrooms and brine. New product groups can be classified as less acidic or non-acidic foods (pH 4.0 to 5.6). Consequently, their production must be carried out under stricter hygienic and operational conditions than those used in the case of manufactured products (acidified vegetables). Within the project, the products of the used packaging materials, such as canning glasses and metal cans, were developed as well as new plastic packaging as a semi-finished product for other processors. New products can be divided into three categories according to their use. The first category consists of products which are designed as well as fresh salads intended for direct consumption or for further culinary processing (semifinished food preparation, eg Risotto) and produce vegetable and mushroom products in different proportions. The second group is single or mixed products from mushrooms (mucilage and mushrooms). The last third group consists of single products packaged in plastic packaging and serves as a semi-finished product for other processors (eg Cucumbers or pastries in a slightly salty filling in plastic bags). Thanks to an innovative project that has invested in new production areas and new technologies, an assortment of vegetables and mushrooms has been expanded to provide a microbially and sensitively stable product with sterile and controlled sterilization, with the maximum possible nutritional preservation of the valuable ingredients used .
Klasifikace
Druh
Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie
CEP obor
—
OECD FORD obor
20401 - Chemical engineering (plants, products)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
O - Projekt operacniho programu
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
15/001/16220/564/000012
Číselná identifikace
15/001/16220/564/000012
Technické parametry
Smlouva o spolupráci "Vývoj a výroba nových sterilovaných výrobků ze zeleniny"
Ekonomické parametry
Vývoj nových výrobků, ověření technologie
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
—
Název vlastníka
Ústav konzervace potravin a technologie masa, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT v Praze
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—