Aktuální metody používané pro odhalení falšování masa a masných výrobků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917525" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917525 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22810/18:43917525
Výsledek na webu
<a href="http://www.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/3062" target="_blank" >http://www.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/3062</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Aktuální metody používané pro odhalení falšování masa a masných výrobků
Popis výsledku v původním jazyce
Maso a masné výrobky patří k nejdražším potravinám a proto spadají do kategorie nejčastěji falšovaných komodit. Jedním z běžných způsobů klamání zákazníků je náhrada jakostního druhu masa masem méně hodnotným a uvádění nesprávného poměru obsahu druhu masa na etiketě výrobku. Nepoctivým výrobcům tato metoda přináší velký ekonomicky profit na úkor spokojenosti spotřebitele. V současné době je využíváno velké množství metod umožňujících určení druhového původu masa. Lze uvést např. dnes široce využívané imunochemické metody, nacílené na analýzu proteinů. Ovšem použití metod analýzy proteinu je omezeno stupněm denaturace proteinů v průběhu tepelného opracování masných výrobků. Metody využívající analýzu DNA umožnují velice přesnou identifikaci živočišných druhů použitých při výrobě potravin. I přesto, že detekce nedeklarovaného masa v potravinách je relativně jednoduchou záležitostí, kvantifikace jednotlivých druhů masa ve směsích či masných výrobcích je stále komplexní problematikou.
Název v anglickém jazyce
The current methods used for disclosure of meat and meat products adulteration
Popis výsledku anglicky
Meat and meat products belong to the group of the most expensive foods and, consequently, they are the most frequently counterfeited products. One of the most common ways to deceive the customers is to replace the meat of high quality by low quality ones. Another problem is giving misleading information concerning the meat content on the product label. Nowadays, there is a possibility to use many methods for meat recognition. Our paper gives an overview on current methods used for meat analysis including examples of their use. They are divided according to the detected analyte, such as proteins, metabolites and DNA. Presently, the authentification of meat origin is a simple task. On the other hand, the quantification of varying origin of meat or meat products in a mixture still represents a complex and difficult issue.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1530272" target="_blank" >QJ1530272: Komplexní strategie pro efektivní odhalování falšování potravin v řetězci (prvo)výroba - spotřebitel</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Svazek periodika
112
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
207-214
Kód UT WoS článku
000430047200002
EID výsledku v databázi Scopus
—