Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Aktuální metody používané pro odhalení falšování masa a masných výrobků

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917525" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917525 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22810/18:43917525

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/3062" target="_blank" >http://www.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/3062</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Aktuální metody používané pro odhalení falšování masa a masných výrobků

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Maso a masné výrobky patří k nejdražším potravinám a proto spadají do kategorie nejčastěji falšovaných komodit. Jedním z běžných způsobů klamání zákazníků je náhrada jakostního druhu masa masem méně hodnotným a uvádění nesprávného poměru obsahu druhu masa na etiketě výrobku. Nepoctivým výrobcům tato metoda přináší velký ekonomicky profit na úkor spokojenosti spotřebitele. V současné době je využíváno velké množství metod umožňujících určení druhového původu masa. Lze uvést např. dnes široce využívané imunochemické metody, nacílené na analýzu proteinů. Ovšem použití metod analýzy proteinu je omezeno stupněm denaturace proteinů v průběhu tepelného opracování masných výrobků. Metody využívající analýzu DNA umožnují velice přesnou identifikaci živočišných druhů použitých při výrobě potravin. I přesto, že detekce nedeklarovaného masa v potravinách je relativně jednoduchou záležitostí, kvantifikace jednotlivých druhů masa ve směsích či masných výrobcích je stále komplexní problematikou.

  • Název v anglickém jazyce

    The current methods used for disclosure of meat and meat products adulteration

  • Popis výsledku anglicky

    Meat and meat products belong to the group of the most expensive foods and, consequently, they are the most frequently counterfeited products. One of the most common ways to deceive the customers is to replace the meat of high quality by low quality ones. Another problem is giving misleading information concerning the meat content on the product label. Nowadays, there is a possibility to use many methods for meat recognition. Our paper gives an overview on current methods used for meat analysis including examples of their use. They are divided according to the detected analyte, such as proteins, metabolites and DNA. Presently, the authentification of meat origin is a simple task. On the other hand, the quantification of varying origin of meat or meat products in a mixture still represents a complex and difficult issue.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1530272" target="_blank" >QJ1530272: Komplexní strategie pro efektivní odhalování falšování potravin v řetězci (prvo)výroba - spotřebitel</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    112

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    207-214

  • Kód UT WoS článku

    000430047200002

  • EID výsledku v databázi Scopus