Vady masa a masných výrobků
Popis výsledku
Změny barvy masa a masných výrobků jsou jednou z nejčastějších příčin jakostních reklamací zákazníků. Jednou z nejčastějších vad masných výrobků je vznik barevných skvrn, nejčastěji zeleného nebo červeného popřípadě tmavě červeného zbarvení. Zelenání seu masa a masných výrobků vyskytuje zejména v teplém období. Jako původci této vady se označují laktobacily, zejména Lactobacillus viridescens, dále rody Leuconostoc, Pediococcu s enterokoky. Zelenání masa a masných výrobků se vyskytuje v několika formách, a to zelenání v nákroji, které vzniká až po nařezání a po styku s kyslíkem, dále zelenání v jádře, ložiskové zelenání a zelený okrajový kroužek. Zelený okrajový kroužek se vyskytuje zejména v sekaných výrobcích a zelené ložiska nejčastěji v dutinách trvanlivých salámů. Jako podstata zeleného zbarvení se uvádí tvorba oxidačně redukčních změn, resp. Tvorba peroxidu vodíku, který oxiduje krevní barvivo na methemoglobín a na biliverdin. Někdy se uvádí jako příčina zelenání sirovodík, produ
Klíčová slova
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vady masa a masných výrobků
Popis výsledku v původním jazyce
Změny barvy masa a masných výrobků jsou jednou z nejčastějších příčin jakostních reklamací zákazníků. Jednou z nejčastějších vad masných výrobků je vznik barevných skvrn, nejčastěji zeleného nebo červeného popřípadě tmavě červeného zbarvení. Zelenání seu masa a masných výrobků vyskytuje zejména v teplém období. Jako původci této vady se označují laktobacily, zejména Lactobacillus viridescens, dále rody Leuconostoc, Pediococcu s enterokoky. Zelenání masa a masných výrobků se vyskytuje v několika formách, a to zelenání v nákroji, které vzniká až po nařezání a po styku s kyslíkem, dále zelenání v jádře, ložiskové zelenání a zelený okrajový kroužek. Zelený okrajový kroužek se vyskytuje zejména v sekaných výrobcích a zelené ložiska nejčastěji v dutinách trvanlivých salámů. Jako podstata zeleného zbarvení se uvádí tvorba oxidačně redukčních změn, resp. Tvorba peroxidu vodíku, který oxiduje krevní barvivo na methemoglobín a na biliverdin. Někdy se uvádí jako příčina zelenání sirovodík, produ
Název v anglickém jazyce
Defects of meat and meat products
Popis výsledku anglicky
Discoloration of meat and meat products are one of the most common causes of quality customer complaints. One of the most common defects in meat products is the emergence of colored spots, usually green or red or dark red color. Greening up the meat andmeat products occurs mainly in the warm season. As the originator of this defect are called lactobacilli, especially Lactobacillus viridescens, further genera Leuconostoc, Pediococcu with enterococci. Greening of meat and meat products are found in several forms, and the greening nákroji which occurs after incision and after contact with oxygen in the core further greening, greening and green bearing a peripheral ring. Green marginal ring occurs mainly in the chopped green products, and bearings in thecavities of most durable sausages. As the nature of the green color indicates the formation of redox changes, respectively. Production of hydrogen peroxide, which oxidizes the dye to the blood methemoglobin and biliverdin. Sometimes refer
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Název nakladatele
VÚPP
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský dvůr u Bystřice nad Pernštejnem
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—
Základní informace
Druh výsledku
D - Stať ve sborníku
CEP
GM - Potravinářství
Rok uplatnění
2010