Použití barviva Arpink red v masné výrobě
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012863" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012863 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Použití barviva Arpink red v masné výrobě
Popis výsledku v původním jazyce
Byly posouzeny možnosti přídavku barviva Arpink red izolovaného z plísně Penicillium oxalicum var. armeniaca do masných výrobků. Výrobky s tímto barvivem byly srovnány s výrobky, kde byla přidána košenila (kyselina karmínová, E120) běžně užívaná v masnévýrobě (E 120).Barva byla hodnocena pomocí reflekční spektrofotometrie (Minolta CM-2600d) a vyjádřena ve veličinách systému CIELab. Přídavek barviva podle očekávání snižoval světlost L* a zvyšoval souřadnici pro červenou barvu a*. Ukazuje se, že barva masných výrobků s přídavkem barviva Arpink red je více podobná přirozené barvě masných výrobků než barva výrobků s přídavkem košenily. Byly zkoušeny modelové výrobky s různým poměrem barviva Arpink red a košenily a vyhodnocena jejich barva. Analýza obrazuumožnila hodnocení masných výrobků se složitější strukturou (zrněné salámy) nebo výrobků s vložkou.
Název v anglickém jazyce
The use of colorant Arpink red in meat production
Popis výsledku anglicky
Arpink red is a new colorant available in meat industry. It was isolated from mould Penicillium oxalicum var. armeniaca. Addition of this colorant to the meat products was tested under laboratory and industrial conditions. Colour was measured by means ofreflectance spectrophotometry (Minolta CM2600) and expressed as colour values of CIELab system. As expected, the addition of colorant decreased the lightness L* and increased the coordinate a*. It is evident that colour (described by coordinates a* andb*) of meat products with Arpink red is more similar to the natural colour of meat products than that one of meat products with addition of the cochineal.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
80-902671-8-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
400-403
Název nakladatele
Výzkumný ústav potravinářského průmyslu
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr, ČR
Datum konání akce
24. 5. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—