Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Použití barviva Arpink red v masné výrobě

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012863" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012863 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Použití barviva Arpink red v masné výrobě

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Byly posouzeny možnosti přídavku barviva Arpink red izolovaného z plísně Penicillium oxalicum var. armeniaca do masných výrobků. Výrobky s tímto barvivem byly srovnány s výrobky, kde byla přidána košenila (kyselina karmínová, E120) běžně užívaná v masnévýrobě (E 120).Barva byla hodnocena pomocí reflekční spektrofotometrie (Minolta CM-2600d) a vyjádřena ve veličinách systému CIELab. Přídavek barviva podle očekávání snižoval světlost L* a zvyšoval souřadnici pro červenou barvu a*. Ukazuje se, že barva masných výrobků s přídavkem barviva Arpink red je více podobná přirozené barvě masných výrobků než barva výrobků s přídavkem košenily. Byly zkoušeny modelové výrobky s různým poměrem barviva Arpink red a košenily a vyhodnocena jejich barva. Analýza obrazuumožnila hodnocení masných výrobků se složitější strukturou (zrněné salámy) nebo výrobků s vložkou.

  • Název v anglickém jazyce

    The use of colorant Arpink red in meat production

  • Popis výsledku anglicky

    Arpink red is a new colorant available in meat industry. It was isolated from mould Penicillium oxalicum var. armeniaca. Addition of this colorant to the meat products was tested under laboratory and industrial conditions. Colour was measured by means ofreflectance spectrophotometry (Minolta CM2600) and expressed as colour values of CIELab system. As expected, the addition of colorant decreased the lightness L* and increased the coordinate a*. It is evident that colour (described by coordinates a* andb*) of meat products with Arpink red is more similar to the natural colour of meat products than that one of meat products with addition of the cochineal.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    80-902671-8-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    400-403

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav potravinářského průmyslu

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr, ČR

  • Datum konání akce

    24. 5. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku