Hodnocení kvality tepelně opracovaných masných výrobků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43875932" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43875932 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení kvality tepelně opracovaných masných výrobků
Popis výsledku v původním jazyce
Jakost potravin se obecně definuje jako souhrn vlastností výrobků, které jsou rozhodující pro plnění funkce, k níž je výrobek určen (k výživě), nebo míra či stupeň vhodnosti daného výrobku pro stanovený účel užití nebo poměr mezi skutečnými a požadovanými vlastnostmi. Metody používané při posuzování a hodnocení jakosti potravin jsou velmi široké a mohou být jak subjektivní ? smyslové, tak i objektivní ? laboratorní. Kvalita výrobků je jedním ze základních požadavků vyžadovaných spotřebitelem. Masné výrobky jsou chuťově a celkově senzoricky velice oblíbené pro konzumenty a to jak v České Republice, tak i okolních zemích a často se vedou diskuze o jejich kvalitě. Masný výrobek získáme zpracováním masa nebo dalším zpracováním již hotových masných výrobků. U masného výrobku musí být přitom z řezné plochy zřejmé, že pozbyl znaků charakteristických pro čerstvé maso. V rámci hodnocení kvality masných výrobků byly provedeny analýzy základních fyzikálně-chemických a senzorických parametrů. Byly hodnoceny rozdíly, ?stálá? jakost výrobků a plnění legislativních požadavků podle Vyhlášky MZe č. 69/2016 Sb.
Název v anglickém jazyce
Quality determination of heat meat products
Popis výsledku anglicky
Food quality is generally defined as a summary of product characteristics, which are critical to fulfilling the functions for which it was intended (for nutrition), or the level or degree of suitability of the product for the intended use or the ratio between actual and desired properties. The methods used in assessing and evaluating the quality of food is very wide and can be subjective ? sensory and the objective ? laboratory. The quality of products is one of the basic requirements required by the consumer. Meat products are very popular for consumers for taste and overall sensory characteristics in both the Czech Republic and neighbouring countries, and often, their quality were discussed. Meat product obtained by processing meat or further processing of finished meat products. It must be evident from the cutting area that lost the characteristics of fresh meat for meat products. The quality of meat products was analysed by basic physico-chemical and sensory parameters. There were evaluated differences, "permanent" product quality and regulatory compliance by Czech Decree No. 69/2016.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2017
ISBN
978-80-7509-476-6
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
34-38
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 3. 2017
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—