Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Using flaxseed dietary meal in the manufacture of process cheese spreads.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917534" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917534 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Using flaxseed dietary meal in the manufacture of process cheese spreads.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In recent years flax plant has drawn much attention mainly because of its oil and dietary fibre. Most of soluble fibre of flaxseed is a mucilaginous gum which consists of water-soluble polysaccharides - an arabinoxylan and type I rhamnogalacturonan. They have unique functional properties as hydrocolloid, which can be used in food industry as thickeners, stabilizers and emulsifiers. One of possible resource of the dietary fibre of flax is flaxseed meal remaining after the oil extraction from flaxseed. The aim of this work is focused on the influence of flaxseed fibre on texture of process cheese spreads. Samples of spreads (25, 27.5, 30 % dry matter) with addition (0, 1, 2, 3, 4, 5 %) flaxseed meal were prepared for this experiment. Additionally, the content of emulsifying salts was different in samples (2, 2,5 and 3 %). These results were compared with cheese without flaxseed meal.

  • Název v anglickém jazyce

    Using flaxseed dietary meal in the manufacture of process cheese spreads.

  • Popis výsledku anglicky

    In recent years flax plant has drawn much attention mainly because of its oil and dietary fibre. Most of soluble fibre of flaxseed is a mucilaginous gum which consists of water-soluble polysaccharides - an arabinoxylan and type I rhamnogalacturonan. They have unique functional properties as hydrocolloid, which can be used in food industry as thickeners, stabilizers and emulsifiers. One of possible resource of the dietary fibre of flax is flaxseed meal remaining after the oil extraction from flaxseed. The aim of this work is focused on the influence of flaxseed fibre on texture of process cheese spreads. Samples of spreads (25, 27.5, 30 % dry matter) with addition (0, 1, 2, 3, 4, 5 %) flaxseed meal were prepared for this experiment. Additionally, the content of emulsifying salts was different in samples (2, 2,5 and 3 %). These results were compared with cheese without flaxseed meal.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510274" target="_blank" >QJ1510274: Produkce a komplexní šetrné zpracování lněného semene a jeho aplikace do nových funkčních potravin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XX. KONFERENCE MLADÝCH VĚDECKÝCH PRACOVNÍKŮ S MEZINÁRODNÍ ÚČASTÍ

  • ISBN

    978-80-7305-799-2

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    44-46

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    30. 5. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku