Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv lněné vlákniny na texturu tavených sýrů.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917412" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917412 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv lněné vlákniny na texturu tavených sýrů.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Len setý (Linium usitatissimum) je jednou z nejdůležitějších olejnatých plodin. Lněné semínko je zdrojem vlákniny, protože obsahuje též 10 - 46% vlákniny, která je především ve vnější vrstvě osiva. Kromě toho obsahuje lněné semínko též lignany, stravitelné bílkoviny a další doprovodné látky. Dietní vláknina je zdraví obecně prospěšná. Má jedinečné funkční vlastnosti jako hydrokoloid, který lze použít i v potravinářském průmyslu. Cílem této práce bylo posoudit vliv lněné vlákniny na texturu roztíratelných tavených sýrů. Byly připraveny vzorky tavených sýrů (25 a 30% sušniy) s přídavkem (0, 1, 2, 3, 4, 5%) lněných výlisků. Byl pozorován vliv dvou odrůd lnu - hnědé a zlaté a vliv různé granulace výlisků (0 - 300 μm a 500 - 700 μm) ve vzorcích. Tyto vzorky byly porovnány se sýrem bez lněného semínka. Dále ověřena možnost snížení obsahu tavicích solí z 1,5% na 0,75% ve vzorcích tavených sýrů s obsahem 2,5 % výlisků.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of flaxseed fibre on texture of processed cheese spreads

  • Popis výsledku anglicky

    Flaxseed (Linium usitatissimum) is one of the most important oilseed crops for industry. However, flaxseed contains 10 – 46 % of fibre. That is in outer layer of seed. Because of that flaxseed meal is a useful source of fibre. Besides, flaxseed meal includes lignans, digestible proteins and residual oil. Dietary fibre is health beneficial in general. It has unique functional properties as hydrocolloid, which can be also used in food industry. The aim of this work is focused on the influence of flaxseed fibre on texture of processed cheese spreads. Samples of processed cheese spread (25 and 30 % cheese dry matter) with addition (0, 1, 2, 3, 4, 5 %) flaxseed meal were prepared for this experiment. It was observed influence of two flaxseed species – brown and gold and influence of different granulation 0 – 300 µm and 500 – 700 µm in samples. Process cheese spreads with addiction of 1 – 5 % flaxseed meal were also prepared. These results were compared with cheese without flaxseed meal. At the end, content of emulsifying salts could be reduced from 1.5 % to 0.75 % in samples with flaxseed meal.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510274" target="_blank" >QJ1510274: Produkce a komplexní šetrné zpracování lněného semene a jeho aplikace do nových funkčních potravin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník Celostátní přehlídky sýrů 2018: Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7592-030-0

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    91-95

  • Název nakladatele

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    24. 1. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku