Vliv lněné vlákniny na texturu tavených sýrů.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917412" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917412 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv lněné vlákniny na texturu tavených sýrů.
Popis výsledku v původním jazyce
Len setý (Linium usitatissimum) je jednou z nejdůležitějších olejnatých plodin. Lněné semínko je zdrojem vlákniny, protože obsahuje též 10 - 46% vlákniny, která je především ve vnější vrstvě osiva. Kromě toho obsahuje lněné semínko též lignany, stravitelné bílkoviny a další doprovodné látky. Dietní vláknina je zdraví obecně prospěšná. Má jedinečné funkční vlastnosti jako hydrokoloid, který lze použít i v potravinářském průmyslu. Cílem této práce bylo posoudit vliv lněné vlákniny na texturu roztíratelných tavených sýrů. Byly připraveny vzorky tavených sýrů (25 a 30% sušniy) s přídavkem (0, 1, 2, 3, 4, 5%) lněných výlisků. Byl pozorován vliv dvou odrůd lnu - hnědé a zlaté a vliv různé granulace výlisků (0 - 300 μm a 500 - 700 μm) ve vzorcích. Tyto vzorky byly porovnány se sýrem bez lněného semínka. Dále ověřena možnost snížení obsahu tavicích solí z 1,5% na 0,75% ve vzorcích tavených sýrů s obsahem 2,5 % výlisků.
Název v anglickém jazyce
Influence of flaxseed fibre on texture of processed cheese spreads
Popis výsledku anglicky
Flaxseed (Linium usitatissimum) is one of the most important oilseed crops for industry. However, flaxseed contains 10 – 46 % of fibre. That is in outer layer of seed. Because of that flaxseed meal is a useful source of fibre. Besides, flaxseed meal includes lignans, digestible proteins and residual oil. Dietary fibre is health beneficial in general. It has unique functional properties as hydrocolloid, which can be also used in food industry. The aim of this work is focused on the influence of flaxseed fibre on texture of processed cheese spreads. Samples of processed cheese spread (25 and 30 % cheese dry matter) with addition (0, 1, 2, 3, 4, 5 %) flaxseed meal were prepared for this experiment. It was observed influence of two flaxseed species – brown and gold and influence of different granulation 0 – 300 µm and 500 – 700 µm in samples. Process cheese spreads with addiction of 1 – 5 % flaxseed meal were also prepared. These results were compared with cheese without flaxseed meal. At the end, content of emulsifying salts could be reduced from 1.5 % to 0.75 % in samples with flaxseed meal.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510274" target="_blank" >QJ1510274: Produkce a komplexní šetrné zpracování lněného semene a jeho aplikace do nových funkčních potravin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník Celostátní přehlídky sýrů 2018: Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7592-030-0
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
91-95
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
24. 1. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—