Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Green tea: Authentication of geographic origin based on UHPLC-HRMS fingerprints

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43918769" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43918769 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157518311505?via%3Dihub" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157518311505?via%3Dihub</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2019.02.004" target="_blank" >10.1016/j.jfca.2019.02.004</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Green tea: Authentication of geographic origin based on UHPLC-HRMS fingerprints

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The quality of green tea is influenced by many factors, geographic origin being one of high importance, as this parameter is typically associated with tea quality grade. However, in some cases, fraudulent practices such as mislabelling of geographic origin may take place. In this pilot study, aimed at green tea authentication, we investigated whether metabolic fingerprinting based on ultra-high-performance liquid chromatography coupled with high-resolution mass spectrometry (UHPLC–HRMS) enables sample classification to be achieved. In total, 54 authentic samples of green tea originating from China (n = 29), Japan (n = 17) and South Korea (n = 8) were available for experiments. To isolate even less polar metabolites, a dichloromethane/methanol (1:1. v/v) mixture was used for extraction. The data generated by the analysis of green tea extracts were processed by both unsupervised and supervised chemometric methods. The resulting predictive models document the applicability of this approach for green tea classification based on geographic origin. © 2019 Elsevier Inc.

  • Název v anglickém jazyce

    Green tea: Authentication of geographic origin based on UHPLC-HRMS fingerprints

  • Popis výsledku anglicky

    The quality of green tea is influenced by many factors, geographic origin being one of high importance, as this parameter is typically associated with tea quality grade. However, in some cases, fraudulent practices such as mislabelling of geographic origin may take place. In this pilot study, aimed at green tea authentication, we investigated whether metabolic fingerprinting based on ultra-high-performance liquid chromatography coupled with high-resolution mass spectrometry (UHPLC–HRMS) enables sample classification to be achieved. In total, 54 authentic samples of green tea originating from China (n = 29), Japan (n = 17) and South Korea (n = 8) were available for experiments. To isolate even less polar metabolites, a dichloromethane/methanol (1:1. v/v) mixture was used for extraction. The data generated by the analysis of green tea extracts were processed by both unsupervised and supervised chemometric methods. The resulting predictive models document the applicability of this approach for green tea classification based on geographic origin. © 2019 Elsevier Inc.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10611 - Plant sciences, botany

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food Composition and Analysis

  • ISSN

    0889-1575

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    78

  • Číslo periodika v rámci svazku

    MAY 2019

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    121-128

  • Kód UT WoS článku

    000462800800014

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85061642500