Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antimikrobiální účinnost cyklických karboxylových kyselin a jejich esterů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43919066" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43919066 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Antimikrobiální účinnost cyklických karboxylových kyselin a jejich esterů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této práce bylo připravit estery kyseliny DL-mandlové, D-mandlové, L-mandlové, DL-4-hydroxymandlové, 3-fenylmléčné a pyrrolidonkarboxylové a sledovat antimikrobiální aktivitu jak kyselin, tak jejich esterů. Účinek jednotlivých látek byl sledován v modelovém systému, kde bylo kultivační médium připraveno s množstvím jednotlivých látek odpovídající koncentraci 20; 10; 5; 2,5 a 1,25 mmol·l-1 a byl sledován jejich antimikrobiální účinek vůči gramnegativním bakteriím Escherichia coli a Pseudomonas aeruginosa, grampozitivní bakterii Staphylococcus aureus, kvasince Candida albicans a plísni Aspergillus brasiliensis. Výsledky byly vyjádřeny jako minimální inhibiční koncentrace (MIC) a byly získány jak vizuálním odečtem, tak na Spektrofotometru BIOTEK Power Wave XS. Pro porovnání účinnosti byla použita kyselina 4-hydroxybenzoová a její estery (parabeny) jako standard.

  • Název v anglickém jazyce

    Antimicrobial effect of cyclic carboxylic acids and their esters

  • Popis výsledku anglicky

    This paper focuses on the monitoring of the antimicrobial properties of cyclic acid and their derivatives in the model system. In this work, the antimicrobial effect of acids and esters was tested on Gram-negative bacteria Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa, Gram-positive bacteria Staphylococcus aureus, yeast Candida albicans and mold Aspergillus brasiliensis.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník přednášek z mezinárodní kosmetologické konfernce Luhačovice 2019

  • ISBN

    978-80-904679-3-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    57-59

  • Název nakladatele

    Kosmetologická společnost České republiky

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Luhačovice

  • Datum konání akce

    2. 10. 2019

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku