1- monoacylglyceroly jako potenciální konzervanty
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F11%3A43867309" target="_blank" >RIV/70883521:28110/11:43867309 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
1- monoacylglyceroly jako potenciální konzervanty
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem studie bylo nalézt vhodné monoacylglyceroly s antimikrobními účinky, které by bylo možné využít pro konzervaci potravin. Vliv monoacylglycerolů byl sledován na zástupcích grampozitivních bakterií, gramnegativních bakterií a mikromycet. Byla zvolenaskupina monoacylglycerolů lišících se typem a charakterem navázané kyseliny s cílem sledovat, zda je aktivita těchto látek ovlivněna například počtem atomů uhlíku v molekule mastné kyseliny, přítomností dvojné vazby nebo nahrazením klasické mastné kyseliny kyselinou netradiční. Bylo zjištěno, že aktivita monoacylglycerolů úzce souvisí s typem navázané kyseliny. Nejvyšší účinnost byla zjištěna pro monoacylglyceroly s 10, 11 a 12 uhlíky v řetězci mastné kyseliny, monoacylglycerol kyseliny olejové s 18 uhlíky byl nejméně aktivní látkou. Monoacylglyceroly netradičních kyselin byly ve srovnání s ostatními testovanými estery glycerolu neúčinné.
Název v anglickém jazyce
1-monoacylglycerols as a potential food preservatives
Popis výsledku anglicky
The aim of the presented study was to evaluate various monoacylglycerols as a potential preservative agents in foods. Antimicrobial activity of monoacylglycerols differing in the nature of fatty acid bound was observed on selected gram-positive bacteria,gram-negative bacteria and filamentous fungi. The results show that antimicrobial action of monoacylglycerols depends on the number of carbon atoms and on the presence of double bonds in the molecule of fatty acid. The most active monoacylglycerols hadfatty acids with 10, 11 and 12 carbon atoms. Monoacylglycerols of oleic acid and monoacylglycerols of non-traditional fatty acids were not efficient.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
49. Mezinárodní konference o olejích a tucích, Staré Splavy
ISBN
978-80-86238-84-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
97-100
Název nakladatele
Česká společnost chemická
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Staré Splavy
Datum konání akce
4. 5. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—