Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

1- monoacylglyceroly jako potenciální konzervanty

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F11%3A43867309" target="_blank" >RIV/70883521:28110/11:43867309 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    1- monoacylglyceroly jako potenciální konzervanty

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem studie bylo nalézt vhodné monoacylglyceroly s antimikrobními účinky, které by bylo možné využít pro konzervaci potravin. Vliv monoacylglycerolů byl sledován na zástupcích grampozitivních bakterií, gramnegativních bakterií a mikromycet. Byla zvolenaskupina monoacylglycerolů lišících se typem a charakterem navázané kyseliny s cílem sledovat, zda je aktivita těchto látek ovlivněna například počtem atomů uhlíku v molekule mastné kyseliny, přítomností dvojné vazby nebo nahrazením klasické mastné kyseliny kyselinou netradiční. Bylo zjištěno, že aktivita monoacylglycerolů úzce souvisí s typem navázané kyseliny. Nejvyšší účinnost byla zjištěna pro monoacylglyceroly s 10, 11 a 12 uhlíky v řetězci mastné kyseliny, monoacylglycerol kyseliny olejové s 18 uhlíky byl nejméně aktivní látkou. Monoacylglyceroly netradičních kyselin byly ve srovnání s ostatními testovanými estery glycerolu neúčinné.

  • Název v anglickém jazyce

    1-monoacylglycerols as a potential food preservatives

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the presented study was to evaluate various monoacylglycerols as a potential preservative agents in foods. Antimicrobial activity of monoacylglycerols differing in the nature of fatty acid bound was observed on selected gram-positive bacteria,gram-negative bacteria and filamentous fungi. The results show that antimicrobial action of monoacylglycerols depends on the number of carbon atoms and on the presence of double bonds in the molecule of fatty acid. The most active monoacylglycerols hadfatty acids with 10, 11 and 12 carbon atoms. Monoacylglycerols of oleic acid and monoacylglycerols of non-traditional fatty acids were not efficient.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    49. Mezinárodní konference o olejích a tucích, Staré Splavy

  • ISBN

    978-80-86238-84-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    97-100

  • Název nakladatele

    Česká společnost chemická

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Staré Splavy

  • Datum konání akce

    4. 5. 2011

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku