Vliv monoacylglycerolu 1-adamantan karboxylové kyseliny na růst vybraných druhů grampozitivních a gramnegativních bakterií
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F09%3A63508112" target="_blank" >RIV/70883521:28110/09:63508112 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv monoacylglycerolu 1-adamantan karboxylové kyseliny na růst vybraných druhů grampozitivních a gramnegativních bakterií
Popis výsledku v původním jazyce
Monoacylglyceroly (MAG) jsou parciální estery glycerolu s vyššími mastnými kyselinami uplatňující se v potravinářském, kosmetickém, farmaceutickém i textilním průmyslu. V posledních letech jsou intenzivně studovány možnosti využití MAG jako antimikrobních látek. MAG různých mastných kyselin jsou schopny potlačit či zastavit růst širokého spektra mikroorganismů. Deriváty adamantanu jsou látky uplatňující se v léčbě virových infekcí, u nichž byly prokázána i dobrá antibakteriální aktivita. Cílem této studie byla syntéza nového MAG 1-adamantan karboxylové kyseliny (MAG-A) a testování vlivu této látky na růst vybraných druhů grampozitivních a gramnegativních bakterií. Pro přípravu MAG byla zvolena adiční reakce příslušné kyseliny na glycidol za katalýzy chromitých iontů. Účinek MAG-A byl sledován na skupině grampozitivních (Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Enterococcus faecalis, Micrococcus luteus, Staphylococcus aureus) a gramnegativních (Escherichia coli, Citrobacter freundii, Pseudom
Název v anglickém jazyce
Antimicrobial activity of monoacylglycerol of 1-adamantane carboxylic acid against selected Gram-positive and Gram-negative bacteria
Popis výsledku anglicky
Monoacylglycerols (MAGs) are partial esters of glycerol and fatty acid. The microbicidal effects of various lipids have been extensively studied in recent years. A number of free fatty acids and their 1-monoacylglycerols have a broad spectrum of microbicidal activity against bacteria and enveloped viruses in vitro. The aim of this study was to evaluate antibacterial activity of new monoacylglycerol of 1-adamantane carboxylic acid. Both substances, monoacylglycerols and derivatives of adamantane, has been previously shown to be active against microorganisms and combination of them was prepared in order to obtain an effective antibacterial agent. The antibacterial activity of monoacylglycerol of 1-adamantane carboxylic acid against Gram-positive (Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Enterococcus faecalis, Micrococcus luteus, Staphylococcus aureus) and Gram-negative (Escherichia coli, Citrobacter freundii, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella enterica, Serratia marcescens) bacteria was inves
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Bulletin Československé společnosti mikrobiologické
ISBN
—
ISSN
0009-0646
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
—
Název nakladatele
Československá společnost mikrobiologická
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Masarykova univerzita Brno
Datum konání akce
4. 6. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—