Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Preparation, characterization and antibacterial activity of 1-monoacylglycerol of adamantane-1-carboxylic acid

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28610%2F13%3A43870028" target="_blank" >RIV/70883521:28610/13:43870028 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/70883521:28110/13:43870028

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1111/jfbc.12005" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1111/jfbc.12005</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1111/jfbc.12005" target="_blank" >10.1111/jfbc.12005</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Preparation, characterization and antibacterial activity of 1-monoacylglycerol of adamantane-1-carboxylic acid

  • Popis výsledku v původním jazyce

    A nontraditional monoacylglycerol, 1-monoacylglycerol of adamantane-1-carboxylic acid (2,3-dihydroxypropyl adamantane-1-carboxylate), has been prepared using the direct addition of adamantane-1-carboxylic acid to glycidol. Several reaction conditions were examined in order to improve the reaction yield. Based upon the results of these experiments, the following conditions were recommended: glycidol at 80% molar excess, molar ratio of the adamantane-1-carboxylic acid and toluene as a solvent 1:10, chromium (III) acetate hydroxide as a catalyst (0.5% w/w), 96C. Final reaction product with conversion higher than 98% was further analyzed using high-performance liquid chromatography, gas chromatography-mass spectrometry, nuclear magnetic resonance analysisand differential scanning calorimetry. The effect exhibited by 2,3-dihydroxypropyl adamantane-1-carboxylate against important species of Gram-positive and Gram-negative bacteria was assessed. Results showed that 2,3-dihydroxypropyl adaman

  • Název v anglickém jazyce

    Preparation, characterization and antibacterial activity of 1-monoacylglycerol of adamantane-1-carboxylic acid

  • Popis výsledku anglicky

    A nontraditional monoacylglycerol, 1-monoacylglycerol of adamantane-1-carboxylic acid (2,3-dihydroxypropyl adamantane-1-carboxylate), has been prepared using the direct addition of adamantane-1-carboxylic acid to glycidol. Several reaction conditions were examined in order to improve the reaction yield. Based upon the results of these experiments, the following conditions were recommended: glycidol at 80% molar excess, molar ratio of the adamantane-1-carboxylic acid and toluene as a solvent 1:10, chromium (III) acetate hydroxide as a catalyst (0.5% w/w), 96C. Final reaction product with conversion higher than 98% was further analyzed using high-performance liquid chromatography, gas chromatography-mass spectrometry, nuclear magnetic resonance analysisand differential scanning calorimetry. The effect exhibited by 2,3-dihydroxypropyl adamantane-1-carboxylate against important species of Gram-positive and Gram-negative bacteria was assessed. Results showed that 2,3-dihydroxypropyl adaman

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    JOURNAL OF FOOD BIOCHEMISTRY

  • ISSN

    0145-8884

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    37

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    544-553

  • Kód UT WoS článku

    000325460300005

  • EID výsledku v databázi Scopus