Přírodní přídatné látky: Budoucnost, nebo slepá ulice?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43919489" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43919489 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Přírodní přídatné látky: Budoucnost, nebo slepá ulice?
Popis výsledku v původním jazyce
Zvýšená poptávka po potravinách bez kontroverzních přídatných látek nutí potravinářský průmysl hledat jejich alternativy. Pozornost výzkumníků i potravinářských podniků se obrací k přírodním přídatným látkám. Ty mohou pocházet z rostlin, mohou mezi ně patřit specifické antimikrobiální látky produkované mikroorganismy, případně i některé látky obsažené v živočišných produktech. Přírodní látky mohou plnit funkci antioxidantů, konzervantů, barviv, sladidel aj. Mohou částečně, nebo úplně, nahrazovat kontroverzní „chemická“ aditiva. Uvádí se, že přídavek přídatných látek z přírodních zdrojů by mohl potenciálně pozitivně ovlivňovat i zdraví konzumentů, nicméně studií na toto téma je zatím málo. Kromě výhod s sebou použití přírodních přídatných látek přináší řadu úskalí. Nejde vlastně o maskování přídavku přídatných látek? Jsou všechny přírodní látky v potravinářství použitelné univerzálně? Jakou formu přídavku přírodní látky zvolit pro danou potravinu? V příspěvku je diskutována možnost využití rostlinných extraktů jako náhrady využívaných přídatných látek.
Název v anglickém jazyce
Natural“ Food Additives: Are they worth it?
Popis výsledku anglicky
Increased demand for food without controversial additives forces the food industry to look for the alternatives. The attention of researchers and food businesses is turning to the food additives from natural sources. These might be of plant or microbial origin, and possibly, some active compounds might be contained in animal products. Natural substances can act as antioxidants, preservatives, dyes, sweeteners, etc. They can partially or completely replace controversial "chemical" additives. It is reported that the addition of additives from natural sources could potentially positively affect consumer health, but there is still little study on this topic. However, the use of natural additives brings several questions to mind. Isn't it about masking the addition of additives? Are all natural substances in the food industry universally applicable? What form of the addition of natural substance to choose for a particular food product? The talk discusses the possibility of using natural food additives from plants as a substitute for controversial additives.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XLIX. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-7592-057-7
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
36-40
Název nakladatele
VŠCHT + VÚPP
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
27. 5. 2019
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—