Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Přírodní přídatné látky: Budoucnost, nebo slepá ulice?

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43919489" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43919489 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Přírodní přídatné látky: Budoucnost, nebo slepá ulice?

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Zvýšená poptávka po potravinách bez kontroverzních přídatných látek nutí potravinářský průmysl hledat jejich alternativy. Pozornost výzkumníků i potravinářských podniků se obrací k přírodním přídatným látkám. Ty mohou pocházet z rostlin, mohou mezi ně patřit specifické antimikrobiální látky produkované mikroorganismy, případně i některé látky obsažené v živočišných produktech. Přírodní látky mohou plnit funkci antioxidantů, konzervantů, barviv, sladidel aj. Mohou částečně, nebo úplně, nahrazovat kontroverzní „chemická“ aditiva. Uvádí se, že přídavek přídatných látek z přírodních zdrojů by mohl potenciálně pozitivně ovlivňovat i zdraví konzumentů, nicméně studií na toto téma je zatím málo. Kromě výhod s sebou použití přírodních přídatných látek přináší řadu úskalí. Nejde vlastně o maskování přídavku přídatných látek? Jsou všechny přírodní látky v potravinářství použitelné univerzálně? Jakou formu přídavku přírodní látky zvolit pro danou potravinu? V příspěvku je diskutována možnost využití rostlinných extraktů jako náhrady využívaných přídatných látek.

  • Název v anglickém jazyce

    Natural“ Food Additives: Are they worth it?

  • Popis výsledku anglicky

    Increased demand for food without controversial additives forces the food industry to look for the alternatives. The attention of researchers and food businesses is turning to the food additives from natural sources. These might be of plant or microbial origin, and possibly, some active compounds might be contained in animal products. Natural substances can act as antioxidants, preservatives, dyes, sweeteners, etc. They can partially or completely replace controversial &quot;chemical&quot; additives. It is reported that the addition of additives from natural sources could potentially positively affect consumer health, but there is still little study on this topic. However, the use of natural additives brings several questions to mind. Isn&apos;t it about masking the addition of additives? Are all natural substances in the food industry universally applicable? What form of the addition of natural substance to choose for a particular food product? The talk discusses the possibility of using natural food additives from plants as a substitute for controversial additives.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XLIX. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-7592-057-7

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    36-40

  • Název nakladatele

    VŠCHT + VÚPP

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    27. 5. 2019

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku