Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Bee breads from eastern ukraine: Composition, physical properties and biological activities

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43919809" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43919809 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22340/19:43919809

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.agriculturejournals.cz/web/cjfs.htm?type=article&id=201_2018-CJFS" target="_blank" >https://www.agriculturejournals.cz/web/cjfs.htm?type=article&id=201_2018-CJFS</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.17221/201/2018-CJFS" target="_blank" >10.17221/201/2018-CJFS</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Bee breads from eastern ukraine: Composition, physical properties and biological activities

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Five samples of polyfloral bee bread originated from two regions of Eastern Ukraine were characterised by microscopic (SEM) and spectroscopic (FT MIR ATR, FT NIR, FT Raman and Vis) methods. Identification of pollens was based on the SEM images. Spectral differences were interpreted in terms of specific contribution of the main chemical constituents (proteins, phenolics, sugars, etc.) and pigments (flavonoids and carotenoids) of bee breads. PCA of FT NIR and Vis data was used for discrimination of bee bread samples according to botanical sources. The morphometric parameters, antioxidant capacity and prebiotic effects of bee breads were also studied. Obtained results expand the knowledge in the composition and properties of this beekeeping product. © 2018 Czech Academy of Agricultural Sciences. All Rights Reserved.

  • Název v anglickém jazyce

    Bee breads from eastern ukraine: Composition, physical properties and biological activities

  • Popis výsledku anglicky

    Five samples of polyfloral bee bread originated from two regions of Eastern Ukraine were characterised by microscopic (SEM) and spectroscopic (FT MIR ATR, FT NIR, FT Raman and Vis) methods. Identification of pollens was based on the SEM images. Spectral differences were interpreted in terms of specific contribution of the main chemical constituents (proteins, phenolics, sugars, etc.) and pigments (flavonoids and carotenoids) of bee breads. PCA of FT NIR and Vis data was used for discrimination of bee bread samples according to botanical sources. The morphometric parameters, antioxidant capacity and prebiotic effects of bee breads were also studied. Obtained results expand the knowledge in the composition and properties of this beekeeping product. © 2018 Czech Academy of Agricultural Sciences. All Rights Reserved.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    37

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

    9-20

  • Kód UT WoS článku

    000460428300002

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85063466278