Characterisation of flaxseed cultivars based on NIR diffusion reflectance spectra of whole seeds and derived samples
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43919853" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43919853 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/270_2018-CJFS.pdf" target="_blank" >https://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/270_2018-CJFS.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.17221/270/2018-CJFS" target="_blank" >10.17221/270/2018-CJFS</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Characterisation of flaxseed cultivars based on NIR diffusion reflectance spectra of whole seeds and derived samples
Popis výsledku v původním jazyce
Discrimination of yellow and brown flaxseed cultivars was made based on diffusion reflectance FT-NIR spectra of whole seeds. The spectra of flaxseed kernels, hulls, defatted flours, and oils were also measured for comparison. Hierarchy cluster analysis (HCA) and principal component analysis (PCA) were used for the discrimination. Multivariate analyses of FT-NIR spectra led to satisfactory discrimination of all flaxseed cultivars of this study mainly according to the nutritionally important fatty acid composition that was confirmed by comparison with the corresponding spectra of flaxseed kernel and oil. By contrast, spectral features of proteins, polysaccharides, and tannins predominated in the FT-NIR spectra of flaxseed hulls and defatted flours.
Název v anglickém jazyce
Characterisation of flaxseed cultivars based on NIR diffusion reflectance spectra of whole seeds and derived samples
Popis výsledku anglicky
Discrimination of yellow and brown flaxseed cultivars was made based on diffusion reflectance FT-NIR spectra of whole seeds. The spectra of flaxseed kernels, hulls, defatted flours, and oils were also measured for comparison. Hierarchy cluster analysis (HCA) and principal component analysis (PCA) were used for the discrimination. Multivariate analyses of FT-NIR spectra led to satisfactory discrimination of all flaxseed cultivars of this study mainly according to the nutritionally important fatty acid composition that was confirmed by comparison with the corresponding spectra of flaxseed kernel and oil. By contrast, spectral features of proteins, polysaccharides, and tannins predominated in the FT-NIR spectra of flaxseed hulls and defatted flours.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510274" target="_blank" >QJ1510274: Produkce a komplexní šetrné zpracování lněného semene a jeho aplikace do nových funkčních potravin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Sciences
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
37
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
374-382
Kód UT WoS článku
000493786100011
EID výsledku v databázi Scopus
—