Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Characterisation of flaxseed cultivars based on NIR diffusion reflectance spectra of whole seeds and derived samples

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43919853" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43919853 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/270_2018-CJFS.pdf" target="_blank" >https://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/270_2018-CJFS.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.17221/270/2018-CJFS" target="_blank" >10.17221/270/2018-CJFS</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Characterisation of flaxseed cultivars based on NIR diffusion reflectance spectra of whole seeds and derived samples

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Discrimination of yellow and brown flaxseed cultivars was made based on diffusion reflectance FT-NIR spectra of whole seeds. The spectra of flaxseed kernels, hulls, defatted flours, and oils were also measured for comparison. Hierarchy cluster analysis (HCA) and principal component analysis (PCA) were used for the discrimination. Multivariate analyses of FT-NIR spectra led to satisfactory discrimination of all flaxseed cultivars of this study mainly according to the nutritionally important fatty acid composition that was confirmed by comparison with the corresponding spectra of flaxseed kernel and oil. By contrast, spectral features of proteins, polysaccharides, and tannins predominated in the FT-NIR spectra of flaxseed hulls and defatted flours.

  • Název v anglickém jazyce

    Characterisation of flaxseed cultivars based on NIR diffusion reflectance spectra of whole seeds and derived samples

  • Popis výsledku anglicky

    Discrimination of yellow and brown flaxseed cultivars was made based on diffusion reflectance FT-NIR spectra of whole seeds. The spectra of flaxseed kernels, hulls, defatted flours, and oils were also measured for comparison. Hierarchy cluster analysis (HCA) and principal component analysis (PCA) were used for the discrimination. Multivariate analyses of FT-NIR spectra led to satisfactory discrimination of all flaxseed cultivars of this study mainly according to the nutritionally important fatty acid composition that was confirmed by comparison with the corresponding spectra of flaxseed kernel and oil. By contrast, spectral features of proteins, polysaccharides, and tannins predominated in the FT-NIR spectra of flaxseed hulls and defatted flours.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510274" target="_blank" >QJ1510274: Produkce a komplexní šetrné zpracování lněného semene a jeho aplikace do nových funkčních potravin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    37

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    374-382

  • Kód UT WoS článku

    000493786100011

  • EID výsledku v databázi Scopus