Metody odhalování falšování ryb
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43920114" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43920114 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Metody odhalování falšování ryb
Popis výsledku v původním jazyce
Falšování rybího masa a rybích výrobků je totiž aktuálním problémem současného světového trhu. Proto se hledají nové rychlé a spolehlivé metody identifikace jednotlivých druhů ryb nejen v čisté svalovině, ale i ve zpracovaných výrobcích. Výběr metody i vhodných identifikačních markerů je základem úspěšné analýzy. Při výběru je nutno zohlednit, zda půjde o kvalitativní či kvantitativní analýzu, zda se bude jednat o druhovou identifikaci a další parametry. Výzkumníci navíc mají snahu všechny detekční metody co nejvíce standardizovat. Velkou roli v tom hraje znalost DNA. Příslušná její část může být zaklonována – umístěna do vektoru, kterým je obvykle bakteriální plasmid. Přínos takového postupu spočívá v tom, že je jednou provždy k dispozici definovaný úsek DNA - marker, který lze sdílet mezi laboratořemi a lze s ním i odborně manipulovat.
Název v anglickém jazyce
Methods of detection of fish adulteration
Popis výsledku anglicky
Adulteration of fish meat and fish products is the current problem in the market. Therefore, new fast and reliable methods for identifying individual fish species are being sought not only in pure muscle but also in processed products. The selection of both method and appropriate identification markers underpins a successful analysis. When selecting, account must be taken of whether it will be qualitative or quantitative analysis, whether it will be species identification and other parameters. Moreover, researchers have an effort to standardize all detection methods as much as possible. Knowledge of DNA plays a big part in this. The relevant part of it can be cloned -- placed in a vector that is usually bacterial plasmid. The benefit of such a procedure is that a defined section of DNA is available once and for all - a marker that can be shared between laboratories and can also be expertly manipulated.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40103 - Fishery
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910231" target="_blank" >QK1910231: Nové přístupy k průkazu falšování rybího masa pomocí genomové DNA</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů