Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Parvalbumin jako genetický marker pro DNA identifikaci ryb

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43921218" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43921218 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Parvalbumin jako genetický marker pro DNA identifikaci ryb

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Diskutovaným tématem v oblasti analýzy potravin je jejich falšování, většina obyvatel se s falšovanými potravinami setkává, aniž by o tom věděla. Mezi nejčastěji falšované potraviny se mimo jiné řadí i ryby a rybí výrobky. Jeden z možných způsobů falšování je vědomá záměna dražších druhů za levnější. Jelikož je pro konzumenta v mnohých případech téměř nemožné jednotlivé druhy ryb identifikovat, vzniká zde pro výrobce velký prostor pro klamání spotřebitele a finanční zisk. Správné označování je důležité i z hlediska dopadu na zdraví; někteří lidé mohou, s ohledem na jejich alergii, konzumovat pouze určité ryby. Nejčastější stanovení druhů ryb je založeno na morfologických rysech. Tento přístup nelze aplikovat u zpracovaného rybího masa a/nebo složitých jídel. S touto celosvětově rozšířenou problematikou souvisí potřeba vývoje nových metod pro identifikaci ryb a odhalení jejich falšování. Správné určení rybího druhu je důležité vzhledem k jejich vysoké alergenicitě i ze zdravotního hlediska. Za hlavní rybí alergen je považován parvalbumin. Gen kódující tento protein je možné využívat jako marker pro druhovou identifikaci ryb. V současné době je k těmto účelům nejčastěji využívána polymerasová řetězová reakce (PCR), objevují se ale i jiné metody identifikace jako např. LAMP (angl. Loop-mediated isothermal amplification). Cílem naší práce je navrhnout a experimentálně ověřit protokoly PCR a LAMP pro identifikaci makrely obecné (Scomber scombrus) pomocí amplifikace úseku druhého intronu parvalbuminového genu. Byly vyvinuty rovněž PCR protokoly, analyzující parvabumin, pro diferenciaci mořana tmavého (Spondyliosoma cantharus), pangasa spodnookého (Pangasianodon hypophthalmus) a ďase mořského (Lophius piscatorius). DNA byla izolována metodou extrakce založenou na použití tenzidu cetyltrimethylamoniumbromid (CTAB), postup byl převzat a upraven dle normy ČSN EN ISO 21571 (2007). Specifita všech použitých protokolů byla experimentálně ověřována se vzorky DNA izolované ze svaloviny a dalších tkání více než 16 druhů ryb, analyzovány byly také vzorky rybích výrobků.

  • Název v anglickém jazyce

    Parvalbumin as a genetic marker for DNA identification of fish

  • Popis výsledku anglicky

    &quot;The topic discussed in the field of food analysis is counterfeiting, most people encounter counterfeit food without knowing it. Fish and fish products are among the most counterfeit foods. One possible way of falsification is the conscious confusion of more expensive species for cheaper ones. As it is in many cases almost impossible for the consumer to identify individual fish species, there is a lot of room for producers to mislead the consumer and make a financial profit. The most common determination of fish species is based on morphological features. This approach cannot be applied to processed fish meat and / or complex meals. Related to this worldwide problem is the need to develop new methods for identifying fish and detecting their adulteration. Parvalbumin is considered to be the major fish allergen. The gene encoding this protein can be used as a marker for species identification of fish. Currently, the polymerase chain reaction (PCR) is most often used for these purposes, but other identification methods such as LAMP (Loop-mediated isothermal amplification) are also appearing. The aim of our work is to design and experimentally verify PCR and LAMP protocols for the identification of mackerel (Scomber scombrus) by amplifying the second intron region of the parvalbumin gene. PCR protocols analyzing parvabumin have also been developed for the differentiation of Spondyliosoma cantharus, Pangasianodon hypophthalmus and Lophius piscatorius. DNA was isolated by an extraction method based on the use of the surfactant cetyltrimethylammonium bromide (CTAB), the procedure was taken and modified according to the standard ČSN EN ISO 21571 (2007). The specificity of all protocols used was experimentally verified with DNA samples isolated from muscle and other tissues of more than 16 fish species, and samples of fish products were also analyzed.&quot;

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40103 - Fishery

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910231" target="_blank" >QK1910231: Nové přístupy k průkazu falšování rybího masa pomocí genomové DNA</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů