Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Užití lněné vlákniny v cereálním oboru

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43920198" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43920198 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Užití lněné vlákniny v cereálním oboru

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Přednáška shrnula výsledky tříletého grantu, zaměřeného na uplatnění lněné vlákniny z hnědých a zlatých semen lnu do cereálních výrobků. Jako optimální granulace byla experimentálně vybrána frakce 0,5-0,7 mm. Postupně byly přirpaveny pečivo, vytlačované sušenky a těstoviny v laboratorním měřítku; na všechny uvedené výrobky byl získány užitné vzory (přídavky lněné vlákniny 10 % na mouku). Lněná vláknina je jednak vhodný a relativně levný doplněk stravy, cereální výrobky představují spotřebitelsky nejpřijatelnější formu pro pravidelnou konzumaci. Podle chemických analýz 10% přídavek do receptury znamenal cca 5% obsah TDF ve výrobku.

  • Název v anglickém jazyce

    Use of linseed fiber in the cereal branch

  • Popis výsledku anglicky

    The lecture summarized the results of a three-year grant focused on the application of linseed fiber from brown and gold seeds in cereal products. A fraction of 0.5-0.7 mm was experimentally selected as the optimal granulation. Bread, cut-off biscuits and pasta on a laboratory scale were gradually prepared; utility models were obtained for all the above products (additions of linseed fiber 10% per flour). Linseed fiber is a suitable and relatively inexpensive food supplement, cereal products are the most consumer-friendly form for regular consumption. According to chemical analyzes, a 10% addition to the recipe meant about 5% TDF content in the product.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510274" target="_blank" >QJ1510274: Produkce a komplexní šetrné zpracování lněného semene a jeho aplikace do nových funkčních potravin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů