Užití lněné vlákniny v cereálním oboru
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43920198" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43920198 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Užití lněné vlákniny v cereálním oboru
Popis výsledku v původním jazyce
Přednáška shrnula výsledky tříletého grantu, zaměřeného na uplatnění lněné vlákniny z hnědých a zlatých semen lnu do cereálních výrobků. Jako optimální granulace byla experimentálně vybrána frakce 0,5-0,7 mm. Postupně byly přirpaveny pečivo, vytlačované sušenky a těstoviny v laboratorním měřítku; na všechny uvedené výrobky byl získány užitné vzory (přídavky lněné vlákniny 10 % na mouku). Lněná vláknina je jednak vhodný a relativně levný doplněk stravy, cereální výrobky představují spotřebitelsky nejpřijatelnější formu pro pravidelnou konzumaci. Podle chemických analýz 10% přídavek do receptury znamenal cca 5% obsah TDF ve výrobku.
Název v anglickém jazyce
Use of linseed fiber in the cereal branch
Popis výsledku anglicky
The lecture summarized the results of a three-year grant focused on the application of linseed fiber from brown and gold seeds in cereal products. A fraction of 0.5-0.7 mm was experimentally selected as the optimal granulation. Bread, cut-off biscuits and pasta on a laboratory scale were gradually prepared; utility models were obtained for all the above products (additions of linseed fiber 10% per flour). Linseed fiber is a suitable and relatively inexpensive food supplement, cereal products are the most consumer-friendly form for regular consumption. According to chemical analyzes, a 10% addition to the recipe meant about 5% TDF content in the product.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510274" target="_blank" >QJ1510274: Produkce a komplexní šetrné zpracování lněného semene a jeho aplikace do nových funkčních potravin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů